• Головна
  • Новини
  • Громадська рада при МОЗ з питань співпраці з ВРЦіРО закликала Президента та голову ВР України не допустити ліквідації НЕК з питань захисту суспільної моралі...

Громадська рада при МОЗ з питань співпраці з ВРЦіРО закликала Президента та голову ВР України не допустити ліквідації НЕК з питань захисту суспільної моралі

21.04.2011, 10:26
Громадська рада при МОЗ з питань співпраці з ВРЦіРО закликала Президента та голову ВР України не допустити ліквідації НЕК з питань захисту суспільної моралі - фото 1
Найближчими днями звернення за підписом голови Громадської ради академіка Ю.І.Кундієва будуть спрямовані до Президента України В. Януковича, голови ВР В. Литвина та лідерів усіх фракцій та депутатських груп у ВР.

NEK.gifexklusiv.gifНайближчими днями звернення за підписом голови Громадської ради академіка Ю.І.Кундієва будуть спрямовані до Президента України В. Януковича, голови ВР В. Литвина та лідерів усіх фракцій та депутатських груп у ВР.

У зверненнях, тексти яких є в розпорядженні РІСУ, члени громадської ради від імені представників медичної та релігійної спільнот висловлюють занепокоєння у зв’язку з наміром Верховної Ради України скасувати чинний Закон України «Про захист суспільної моралі» та ліквідувати Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі на виконання Указу Президента України № 1085/2010 від 09.12.2010 р. Відповідна ініціатива оформлена у законопроекті № 6532 (автор – А.Шевченко та інші), який 11 січня 2011 року був підтриманий парламентом у першому читанні.

У зверненні Громадської ради наголошується, що Конституція України відносить до найвищих соціальних цінностей здоров'я і гідність людини, а також закріплює пріоритет моральності над окремими правами людини, тому держава має обов’язок забезпечувати законодавчо і на практиці умови для здорового розвитку та способу життя людини, в тому числі у аспекті її морального здоров'я.

У документі акцентується на тому, що діяльність НЕК з питань захисту суспільної моралі за останні роки продемонструвала приклад цілком публічної та найбільш демократичної форми громадського нагляду у сфері мас-медіа з метою створення безпечного інформаційного простору та захисту суспільства (а головне – дітей та молоді) від наслідків публічного поширення розпусних матеріалів (порнографічного, еротичного та сексуального характеру), засилля жорстокості та насильства на телебаченні, а також протидія поширенню у ЗМІ релігійної ворожнечі та нетерпимості.

На думку авторів звернення, «можна погодитись із необхідністю вдосконалення цього механізму протидії розпусті та розбещенню молоді. Проте не можна йти шляхом ліквідації НЕК, як дієвого інструменту втілення чинних законодавчих норм, спрямованих на регулювання та обмеження обігу продукції порнографічного, еротичного та сексуального характеру».

Автори  звернення наголошують, що законопроект № 6532  не пропонує жодної альтернативи Національній експертній комісії з питань захисту суспільної моралі, відкриваючи «широкі можливості для свавілля виробників та розповсюджувачів медіа-продукції, оскільки згадані законодавчі обмеження зводяться до рівня декларацій, позбавлених механізму їх втілення, який на сьогодні являє собою НЕК».

«Враховуючи зазначене, просимо Вас, шановний Вікторе Федоровичу, не допустити скасування Закону України «Про захист суспільної моралі» та ліквідації Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі. Задля цього просимо Вас вилучити підпункт 7 з пункту 7 Указу Президента України № 1085/2010 від 09.12.2010 р. та особисто, як Глава держави, виступити на захист морального здоров'я нації. Переконані, що держава не повинна захищати комерційні інтереси медіа-бізнесу, нехтуючи своїм обов’язком щодо створення здорового морального клімату для виховання підростаючого покоління та охорони його здоров'я в різних аспектах», – йдеться у зверненні Громадської ради.

Голову ВР України В. Литвина автори звернення просять донести позицію Громадської ради до відома усіх народних депутатів України, а також особисто не підтримувати законопроект № 6532 та вжити заходів для недопущення його ухвалення з метою збереження Закону України «Про захист суспільної моралі» та Національної експертної комісії.

До складу Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі входять діячі культури та мистецтва, експерти, фахівці та громадські діячі, які представляють різні конфесії.