• Головна
  • Новини
  • Депутати знову хочуть захистити глядачів від чаклунів і ворожок...

Депутати знову хочуть захистити глядачів від чаклунів і ворожок

16.04.2011, 13:11
Депутати знову хочуть захистити глядачів від чаклунів і ворожок - фото 1
Парламентарі пропонують заборонити на телебаченні та в друкованих ЗМІ рекламу послуг знахарів, чаклунів і ворожок. Відповідний законопроект - № 8371 - зареєстрували народні депутати Павло Унгурян та Євген Царьков.

гадалки_на_тв.jpgПарламентарі пропонують заборонити на телебаченні та в друкованих ЗМІ рекламу послуг знахарів, чаклунів і ворожок. Відповідний законопроект -  № 8371 - зареєстрували народні депутати Павло Унгурян та Євген Царьков.

Проект подано на заміну законопроекту № 6299, яким пропонувалося заборонити в Україні пропаганду діяльності екстрасенсів, знахарів, ворожок та хіромантів, проти якого виступили деякі українські телеканали, зокрема СТБ. Зрештою, документ був відхилений.

Як повідомляє "Телекритика", новий проект пропонує заборонити рекламу знахарів, чаклунів і ворожок, а також надання окультно-містичних послуг у прямому ефірі. Зокрема, закону «Про телебачення і радіомовлення» пропонується доповнити словами про те, що не допускається використання телерадіоорганізацій для «трансляції програм  або  їх відеосюжетів, в яких у прямому ефірі відбувається надання окультно-містичних послуг знахарів, чаклунів, шаманів,  магів, екстрасенсів, ворожок, спіритів, астрологів, чаклунів, віщунів та інших осіб, що оголошують себе, або що вважаються здатними передбачати долю, впливати на людей, духовний світ, майно, довкілля шляхом використання надприродних здібностей або сил».

Щодо заборони реклами проект пропонує внести відповідні зміни до законів «Про рекламу» та «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні».

«Нині ми бачимо, як ЗМІ та телебачення заполонили різноманітні комерційні програми, та відеосюжети, де пропонуються платні послуги, сумнівного змісту, стосовно окультно-містичних послуг знахарів, чаклунів, шаманів,  магів, екстрасенсів, ворожок, спіритів, астрологів, чаклунів, віщунів та інших осіб, що оголошують себе, або що вважаються здатними передбачати долю, впливати на людей, духовний світ, майно, довкілля шляхом використання надприродних здібностей або сил, а також різноманітні телевікторини та конкурси, які надають послуги зокрема через платні телефонні номери та смс, але мають на меті власне збагачення та заволодіння коштами глядачів через сумнівні схеми», - йдеться у пояснювальній записці законопроекту.

На думку народних депутатів, активний сплеск зловживань, пов'язаних з наданням окультно-містичних послуг, пов'язаний із включенням цього роду занять до Державного класифікатору професій. Тому вони просять розглянути питання щодо доцільності перебування цих професій у класифікаторі.

Автори вважають, що сьогодні сфера надання окультних послуг не врегульована повною мірою у чинному законодавстві.  Тому така діяльність здійснюється безконтрольно, що призводить до масових зловживань, нанесення тяжких психічних травм, омани та шахрайського виманювання грошей у населення. Особливо складну ситуацію маємо із так званими неконтрольованими сеансами окультно-містичних послуг в телеефірі, переконані народні депутати.