• Головна
  • Новини
  • Пішов із життя відомий український дисидент, голова комітету виведення з підпілля та легалізації УГКЦ Іван Гель (оновлено)...

Пішов із життя відомий український дисидент, голова комітету виведення з підпілля та легалізації УГКЦ Іван Гель (оновлено)

16.03.2011, 13:15
Пішов із життя відомий український дисидент, голова комітету виведення з підпілля та легалізації УГКЦ Іван Гель (оновлено) - фото 1
У ніч на 16 березня на 74-му році життя помер відомий правозахисник, один із засновників Української гельсінської спілки Іван Гель.

gel.jpgУ ніч на 16 березня на 74-му році життя помер відомий правозахисник, один із засновників Української гельсінської спілки Іван Гель, повідомляє ZAXID.NET.

Від сьогоднішнього вечора і до п’ятниці у соборі Святого Юра, що у Львові, можна буде попрощатись з померлим. Поховають Івана Геля у п’ятницю на Личаківському кладовищі у Львові.

Український правозахисник, дисидент, політик, публіцист Іван Гель народився 17 липня 1937 у с. Кліцко Городоцького району Львівської області). За спеціальністю — історик. Закінчив Львівський університет заочно.

У радянські часи був неодноразово засуджений за звинуваченням у так званій антирадянській агітації і пропаганді. В ув’язненні провів 16 років, на засланні — п’ять.

1965 року, будучи студентом шостого курсу, Івана Геля заарештували разом з іншими українськими дисидентами. У березні 1966 його засудили за ст. 62 ч. 1 і ст. 64 КК УРСР до 3 р. таборів суворого режиму — за розповсюдження українського самвидаву та "організаційну діяльність".

1966-1968 рр. перебував у мордовських таборах, де познайомився з багатьма представниками демократичного руху в СРСР.

1967 року двічі звертався до Президії Верховної Ради з листами на захист Української Греко-Католицької Церкви та з вимогою скасувати ст. 62 КК УРСР.

Іван Гель видрукував у самвидаві і розповсюдив 11 книг, у тому числі "Серед снігів" В.Мороза, яка включала всю його публіцистику й поезію (передмовою до книги була стаття самого Г. "Тоталітаризм, український рух і Валентин Мороз"), працю І.Дзюби "Інтернаціоналізм чи русифікація?", збірку віршів Миколи Холодного "Крик з могили" і багато статей.

07.12.70 Іван Гель виступив на похороні А.Горської. У зв’язку з цим отримав на роботі сувору догану за "прогул". У листопаді 1970 послав до Верховного суду УРСР заяву протесту проти вироку в справі В.Мороза.

12.01.72. Івана Геля заарештували. У серпні засудили за ст. 62 ч. 2 КК УРСР на 10 р. таборів особливо суворого режиму і 5 р. заслання.

Термін відбував у Мордовії і в Пермській обл., заслання — в Комі АРСР, Троїцько-Печерський район, селище Милва.

Іван Гель є автором книги "Грані культури". Написана в ув’язненні в 70-х, вона розповсюджувалася в самвидаві, нелеґально потрапила за кордон і вперше під псевдонімом Степан Говерля була видана у Лондоні 1984 силами місцевої Української Видавничої Спілки. В Україні книга "Грані культури" під справжнім іменем автора видана у Львові 1993.

Уже в період "перебудови", 17.01.87, Іван Гель повернувся в Україну. Весною 1987 разом з В.Чорноволом, М.Горинем і П.Скочком стає членом редакційної колегії відродженого журналу "Український вісник".

З 1988 веде активну громадську діяльність (очолює Комітет захисту УГКЦ, редагує журнал "Християнський голос", бере активну участь у створенні "Меморіалу" і Народного Руху України.

1990-1994 був першим заступником голови Львівської обласної Ради народних депутатів.

Очолював обласну комісію відновлення прав реабілітованих.

2009 року Президент України Віктор Ющенко нагородив Івана Геля орденом Свободи «за вагомий особистий внесок у відродження Української Греко-Католицької церкви та з нагоди 20-ї річниці виходу її з підпілля».