• Головна
  • Новини
  • Патріарх Філарет застерігає, що усі природні катаклізми змушують замислитися про духовний стан людства...

Патріарх Філарет застерігає, що усі природні катаклізми змушують замислитися про духовний стан людства

15.03.2011, 08:47
Патріарх Філарет застерігає, що усі природні катаклізми змушують замислитися про духовний стан людства - фото 1
У зв’язку з надзвичайними природними катастрофами у Японії, а також існуючою загрозою радіоактивного забруднення через пошкодження кількох АЕС у цій країні, Патріарх Київський Філарет закликав віруючих молитися про милість до людства.

Filaret.jpgУ зв’язку з надзвичайними природними катастрофами у Японії, а також існуючою загрозою радіоактивного забруднення через пошкодження кількох АЕС у цій країні, Патріарх Київський Філарет закликав віруючих молитися про милість до людства.

«Нам зараз слід особливо молитися, щоби Господь змилувався над людьми, найперше тими, яким загрожує небезпека, – сказав Патріарх Філарет в інтерв’ю для «Церква.info». – Ми співчуваємо японському народу, який переживає одну з найбільших природних катастроф за останні часи. Також український народ, який пережив Чорнобильську катастрофу, поділяє стурбованість викликаними землетрусом подіями на кількох японських АЕС. Нехай Господь допоможе, щоби все завершилося добре».

У зв’язку із сильним землетрусом та цунамі, від яких постраждала Японія, Патріарх нагадав про те, що за останні десятиліття різко зросла загальна кількість природних катастроф.

«Я бачив статистику, яка свідчить, що за останні тридцять років число великих природних катаклізмів – землетрусів, повеней, сильних морозів або спеки, цунамі, вивержень вулканів, тощо – зросло в кілька разів. Тільки за останній рік сталося відразу кілька таких катастроф.

Ми, як християни, повинні розуміти, що у світі нічого не буває без волі Божої. І якщо Господь попускає людству все більше страждати від природних катастроф – ми повинні робити з цього висновки щодо власного духовного стану. Бо через гріхопадіння людини зло стало панувати у світі, через гріхи людства все творіння страждає. Не даремно ж Господь Ісус Христос однією з ознак наближення кінця світу поруч з поширенням гріхів вказав збільшення кількості різних катастроф, в тому числі землетрусів, епідемій, голоду.

Різноманітні технічні й наукові досягнення цивілізації останніх століть стали для багатьох людей причиною гордовитості. Багато хто з сучасників вважає, що людина підкорила собі природу і панує у світі, ніби якийсь бог. Лише перед обличчям стихії, зупинити чи подолати яку ми безсилі, стихії, яка в мить нищить плоди старанної праці багатьох, забирає сотні й тисячі життів, такі люди усвідомлюють, що не вони є справжніми володарями природи.

Тому особливо нам, християнам, потрібно замислитися над власним життям, і від сучасного панування матеріальних цінностей повернутися до цінностей духовних...» – зазначив Патріарх Філарет.