• Головна
  • Новини
  • Єпископ УПЦ КП радить підприємцям відстоювати свої права “мирно та без сутичок”, а владі — дослухатись до людей...

Єпископ УПЦ КП радить підприємцям відстоювати свої права “мирно та без сутичок”, а владі — дослухатись до людей

26.11.2010, 12:30
Єпископ УПЦ КП радить підприємцям відстоювати свої права “мирно та без сутичок”, а владі — дослухатись до людей - фото 1
Єпископ Тернопільський і Бучацький УПЦ КП Нестор (Писик) прокоментував РІСУ страйк підприємців на Майдані. Він порадив підприємцям відстоювати свої права мирно та без сутичок.

exklusiv.gifНестор_Писик_11.jpgЄпископ Тернопільський і Бучацький УПЦ КП Нестор (Писик) прокоментував РІСУ страйк підприємців на Майдані. Він порадив підприємцям відстоювати свої права мирно та без сутичок. «Це потрібно робити морально, щоб Господь допоміг у досягненні бажаної мети», — пояснив владика.

Владі ж єпископ УПЦ КП порекомендував дослухатись до всіх людей, громадян, а не купки олігархів. «Тільки тоді у країні буде мир, і народ поважатиме та любитиме владу», — зауважив владика.

«У будь-якій ситуації є незадоволені. Відтак влада повинна користуватися мудрістю — її представники повинні чинити як мудрі представники влади у Святому Письмі, наприклад, цар Соломон. Тоді держава процвітатиме, будуть задоволені і влада, і народ. З іншого боку, потрібно пам’ятати приклади зі Святого Письма, що коли до влади приходили нечестиві люди, держава і народ занепадали», — наголосив єпископ Нестор.

Він зауважив, що Церкву не може не хвилювати будь-яка несправедливість у суспільстві. «Всі закони у державі неодмінно повинні служити захисту усіх людей, а не якихось окремих їх груп чи організацій. Але, з іншої сторони, потрібно обов’язково розуміти, що страйки у нас часто перетворюються на політику, певні сили намагаються використати їх. Адже бачимо, що коли час від часу різні політичні сили приходять до влади, то поводяться однаково, роблять ті ж самі речі, за які критикують своїх опонентів. Тому вважаю, що тут особливо важливо, щоб усе було по справедливості і по Правді Божій», — йдеться у коментарі владики.

Також єпископ повідомив, що миряни ще не зверталися до нього у зв’язку з подіями, що зараз тривають довкола нового Податкового кодексу. Проте владика уточнив, що Церква не залишається осторонь важливих суспільних проблем.

«Люди хочуть, щоб їм жилось добре і, відповідно, беруться відстоювати свої права. Вони не хочуть якихось особливих преференцій. І тут можливі два негативні варіанти розвитку подій. Перший — це коли людям набридне протестувати і мітингувати, й вони піднімуться на якусь силову боротьбу. Другий — влада наважиться на певні силові дії щодо мітингувальників», — сказав єпископ УПЦ КП.

Він пояснив, що місія Церкви не полягає в тому, щоб вирішувати соціальні питання, а молитися за людей. «Але звісно, для вирішення питання було б добре, якби сторони дослухалися до її голосу. Одначе Церкві в Україні важко бути посередником, зокрема у таких ситуаціях, оскільки сама Церква — поділена. Вона би мала більший вплив, якби була об’єднаною», — додав владика.