• Головна
  • Новини
  • МОЗ продовжує співпрацю з Всеукраїнською Радою Церков у сфері оздоровлення нації...

МОЗ продовжує співпрацю з Всеукраїнською Радою Церков у сфері оздоровлення нації

04.11.2010, 13:54
МОЗ продовжує співпрацю з Всеукраїнською Радою Церков у сфері оздоровлення нації - фото 1
Міністр зауважив, що проблематика абортів широко обговорюється в усіх країнах. На його думку, суспільна дискусія на цю тему дуже важлива і для України.

У Міністерстві охорони здоров'я України 2 листопада відбулось чергове засідання Громадської ради з питань співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій, повідомляє Інститут релігійної свободи.

moz1.jpgМіністерство на нараді представляли Міністр охорони здоров'я України Зіновій Митник та перший заступник Міністра Віктор Лисак.

Представники Академії медичних наук України, Церков і релігійних організацій, Інституту релігійної свободи та практикуючі медики обговорили питання подальшого впровадження результатів Симпозіуму з проблематики штучного переривання вагітності (абортів), який у вересні цього року організувала Громадська рада.

"Думка Громадської ради при МОЗ України з питань співпраці з Церквами завжди має вагоме значення для Міністерства при прийнятті рішень. Особливо це стосується моральних, етичних та наукових аспектів деяких питань, які Ви порушуєте на своїх засіданнях та у зверненнях до Міністерства, – підкреслив Зіновій Митник у своєму виступі.

Міністр зауважив, що проблематика абортів широко обговорюється в усіх країнах. На його думку, суспільна дискусія на цю тему дуже важлива і для України.

Звертаючись до членів Громадської ради, Зіновій Митник зазначив: "Міністерство підтримує ті моральні засади, якими ви керуєтеся. Тим більше, що необхідність вашої роботи очевидна, бо в медичних закладах завжди існують питання, що стосуються моральних норм".

У ході засідання Громадська рада обговорила пропозиції відносно питань, які представники Всеукраїнської Ради Церков разом з медиками та фахівцями МОЗ України планують розглянути на майбутніх засіданнях протягом наступного року.

Голова Громадської ради академік Юрій Кундієв підкреслив виключну важливість морального виховання та популяризацію в суспільстві здорового способу життя як найбільш ефективний спосіб протидії епідемії ВІЛ/СНІД в Україні. За словами академіка, поширені в останні роки акції з популяризації презервативів так і не покращили ситуацію, оскільки вони не усувають самих передумов поширення цієї епідемії.

Перед присутніми також виступив перший заступник Міністра Віктор Лисак, який за дорученням Міністра у подальшому буде постійним учасником роботи Громадської ради при МОЗ України з питань співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій.

Віктор Лисак зауважив, що здоровий спосіб життя повинен широко пропагуватись засобами соціальної реклами. Крім цього, більш ефективно на місцевому рівні мають працювати Центри здоров’я. На його думку, важливе значення для оздоровлення нації мають профілактичні заходи, які Міністерство може вживати разом із Церквами.

Присутні також розглянули організаційні питання проведення спільного засідання громадських рад по співпраці з конфесіями, які функціонують при МОЗ України та при Міносвіти.