• Головна
  • Новини
  • Другу серію вебінарів УГКЦ відкрив онлайн-семінар про історію та причини виникнення біоетики...

Другу серію вебінарів УГКЦ відкрив онлайн-семінар про історію та причини виникнення біоетики

03.11.2010, 12:07
Другу серію вебінарів УГКЦ відкрив онлайн-семінар про історію та причини виникнення біоетики - фото 1
Вебінари з біоетики проводить член-кореспондент Папської академії Pro Vita, декан філософсько-богословського факультету УКУ, керівник сертифікованої програми з біоетики «На службі охорони життя» о. д-р Ігор Бойко.

Ihor_bojko.jpgВступним вебінаром на тему: «Історія і причини виникнення біоетики» розпочалася друга серія онлайн-семінарів УГКЦ. Вебінари з біоетики проводить член-кореспондент Папської академії Pro Vita, декан філософсько-богословського факультету УКУ, керівник сертифікованої програми з біоетики «На службі охорони життя» о. д-р Ігор Бойко.

Як повідомляє Департамент інформації УГКЦ, протягом годинної лекції, що передавалася наживо, провідний український знавець біоетики детально зупинився на причинах виникнення цієї новітньої науки. Як зауважив отець Ігор, появу біоетики спричинив стрімкий прогрес біомедичних наук. Впровадження реанімаційних технологій, експериментування з контрацептивними засобами, трансплантація органів, поява допоміжних репродуктивних технологій, клонування та розшифрування геному людини розширили можливості науки і медицини, залишивши своєю чергою відкритими питання моральної відповідальності за послаблення межі між життям і смертю та втручанням у процес народжування. Недарма передвісником виникнення біоетики став Нюрнберзький кодекс про правила проведення експериментів на людині, який був укладений після однойменного судового процесу, де розвінчувалися злочини проти людства, зокрема проваджені нацистською владою медичні експерименти, підкреслив науковець.

Під час вебінару отець Ігор Бойко висловив жаль, що в сучасній Україні майбутні лікарі вже не приймають клятви Гіпократа. У «Присязі лікаря України» відсутні положення, які б убезпечували медика від дій, що можуть зашкодити пацієнтові чи позбавити його життя, зауважив відомий фахівець з біоетики.

Онлайн-семінар доктора богослов’я о. Ігоря Бойка був динамічно проілюстрований слайдами, містив багатий фактаж з теми викладу. На завершення заходу його учасники могли отримати від авторитетного богослова вичерпні відповіді на запитання, що виникли під час першого вебінару з біоетики. Так, на прохання своїх веб-слухачів отець Ігор роз’яснив, чому намір зберегти отриману під час пологів пуповинну кров не порушує етичних норм, у той час як використання стовбурових ембріональних клітин є неприйнятним. На запитання одного з учасників вебінару, чи існують в Україні програми співпраці різних християнських конфесій у сфері біоетики, лектор відповів, що на базі УКУ працює сертифікатна програма з біоетики «На службі охорони життя».

Перша інтернет-конференція з біоетики, як і всі вебінари, відбувалася в реальному часі, а з її заархівованою версією можна ознайомитися за цим посиланням: ugcc.org.ua/webinars/2010-11-02.avi

Наступний вебінар з біоетики на тему: «Види пренатальної діагностики та її медична оцінка» відбудеться 16 листопада о 12.00. Подальші онлайн-семінари о.д-ра Ігоря Бойка стосуватимуться ставлення біоетики до питання аборту та духовного зцілення, допоміжних репродуктивних технологій, трансплантації органів та евтаназії.