• Головна
  • Новини
  • Відновити ланцюг віри в сім’ї — найцінніше завдання для Церков Європи сьогодні — владика УГКЦ...

Відновити ланцюг віри в сім’ї — найцінніше завдання для Церков Європи сьогодні — владика УГКЦ

04.10.2010, 13:21
Відновити ланцюг віри в сім’ї — найцінніше завдання для Церков Європи сьогодні — владика УГКЦ - фото 1
Пленарне засідання Ради Єпископських Конференцій Європи (Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae (CCEE)) на тему «Демографія і сім’я» відбулося 30 вересня – 3 жовтня в Загребі.

Богдан_Дзюрах.jpgПленарне засідання Ради Єпископських Конференцій Європи (Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae (CCEE)) на тему «Демографія і сім’я» відбулося 30 вересня – 3 жовтня в Загребі. У ньому взяв участь Секретар Синоду єпископів УГКЦ і Керівник адміністрації Патріаршої курії владика Богдан (Дзюрах). У своєму виступі єпископ УГКЦ наголосив на необхідності тісної співпраці як на національному, так і на міжнародному рівнях задля збереження та пропагування сім’ї і родинних цінностей.

Він відзначив, що особливо актуалізувалася така потреба у зв’язку з феноменом міграції, який спровокував глибоку і тривалу кризу сучасної української сім’ї. Окрім того, за його словами, дуже важливим є поряд з катехизацією молоді та підготовкою до подружнього життя забезпечення супроводу і надання підтримки молодим подружнім парам. «Нерідко молоде подружжя, яке бажає мати потомство, змушене долати численні випробування і труднощі, в тому числі матеріального плану, які несе щоденне життя. Завданням християнської спільноти є проявити дієву любов і солідарність, всіляко допомагаючи таким подружжям», — зазначив владика Богдан.

Представник Синоду єпископів УГКЦ підтримав думку інших доповідачів щодо євангелізації сім’ї. «У важкі часи комуністичної неволі, коли Церква була дуже обмежена у своїй діяльності, саме християнські родини в Україні стали тим місцем, в якому зберігалася віра і передавалися християнські цінності від старшого покоління до молодшого. Життя батьків ставало таким чином найпереконливішим катехизмом, на якому вчилися діти», — наголосив владика.

На закінчення, як інформує прес-служба УГКЦ, Керівник адміністрації Патріаршої курії УГКЦ поділився з присутніми свом переконанням про те, що чи не найважливішою проблемою сучасної Європи є те, що розірвався ланцюг передання віри всередині сім’ї. «Якщо Церквам Європи вдасться відновити цей ланцюг, цей живий потік віри і благодаті в наших родинах, це буде найбільше і найцінніше, що можемо зробити для сучасної Європи», − сказав на закінчення свого виступу представник УГКЦ.

Учасникам засідання представили результати дослідження щодо стану сім’ї на європейському континенті, проведеного на основі звітів єпископських конференцій та даних офіційних європейських статистичних інституцій, таких як Eurostat. Уперше було проаналізовано та представлено різні аспекти, пов’язані з сім’єю не лише в країнах Європейського Союзу, а й всього європейського континенту: динаміка демографічних процесів та їх причини, віковий стан суспільства, народжуваність, законодавче забезпечення прав сім’ї, підтримка інституту сім’ї з боку держави тощо.

Дослідження виявило низку тривожних явищ і тенденцій. Зокрема, було стверджено, що тоді як в Європейському Союзі, передовсім з огляду на імміграцію, до 2050 року очікується зростання кількості населення на 14 мільйонів, натомість країни-нечлени ЄС не дорахуються близько 23 мільйонів свого населення. У випадку України до 2050 року передбачається зменшення населення на 8,4 мільйони.

Згідно з прогнозами, на 30% зросте кількість пенсіонерів у європейських країнах. Занепокоєння учасників заходу викликали також низькі показники народжуваності (1,56 в країнах ЄС, 1,52 – в Україні), а також велика кількість дітей, які народжуються поза подружжям (загальноєвропейський показник сягає майже 33%). В Європі лише за офіційними даними за 2008 рік здійснено майже 3 мільйони абортів, 59% яких припадає на країни, які не є членами Європейського Союзу. Ці та багато інших явищ науковці окреслили поняттям «демографічна зима», наслідки якої, на переконання дослідників, для європейського континенту можуть бути катастрофічними.

Учасники засідання зійшлись на тому, що демографічну кризу не можна вважати  суто економічною чи соціологічною проблемою, вона є передусім «проблемою духовною», оскільки заторкує фундаментальні поняття людського буття: концепцію людської особи, свободи, правди, міжособистісних стосунків, відповідальності та співпраці.