• Головна
  • Новини
  • Формування громадської свідомості та законодавчі зміни — необхідні передумови для зменшення практики абортів — офіційна резолюція...

Формування громадської свідомості та законодавчі зміни — необхідні передумови для зменшення практики абортів — офіційна резолюція

28.09.2010, 09:54
Формування громадської свідомості та законодавчі зміни — необхідні передумови для зменшення практики абортів — офіційна резолюція - фото 1
Учасники Симпозіуму «Морально-етичні аспекти штучного переривання вагітності», який відбувся 22 вересня в Києві в рамках IV Національного конгресу з біоетики, оприлюднили офіційну резолюцію.

Малятко.jpgУчасники Симпозіуму «Морально-етичні аспекти штучного переривання вагітності», який відбувся 22 вересня в Києві в рамках IV Національного конгресу з біоетики, оприлюднили офіційну резолюцію. Автори документу наголосили на серйозності ситуації з абортами в Україні та ухвалили низку пропозицій щодо виправлення становища. Зі свого боку, учасники заходу задекларували, що докладуть усіх зусиль для створення всеохоплюючої системи інформаційного забезпечення населення про шкідливість штучного переривання вагітності та методи його попередження.

Наголошуючи на численних негативних наслідках штучного переривання вагітності та на його несумісності з основами християнської моралі, автори резолюції наголосили, що необхідно змінювати політику, яка склалась в системі охорони здоров'я зі спрощенням процедури прийняття рішення про проведення абортів.

«…сучасні досягнення науковців та лікарів свідчать про те, що з моменту зачаття створюється організм людини з власним абсолютно індивідуальним генетичним кодом, набором хромосом, транскрипцією ДНК та синтезом білків», — ствердили учасники заходу та розробили рекомендації, щоб стримати численні вбивства через аборти.

Серед прийнятих рекомендацій такі:

— розробка та впровадження навчально-виховних, профілактичних програм і заходів, консультування, реабілітації, матеріальної та практичної підтримки;

— аналіз існуючих навчальних програм шкіл і вищих навчальних закладів щодо питань статевого виховання. Розробити та внести зміни до програм, що мають наголошувати на непорушності цінності людського життя; пропагувати зміцнення сім'ї, подружню вірність та дошлюбну стриманість, надавати об'єктивну інформацію про сутність штучного переривання вагітності та його негативні наслідки. До розробки програм та матеріалів залучати громадські та релігійні організації;

— аналіз концептуальних положень освітніх та медичних програм, що базуються на ідеях планування сім'ї;

— на базі існуючих поліклінічних закладів посилити систему консультування вагітних жінок та подружніх пар, які мають намір перервати вагітність;

— замість кабінетів післяабортного консультування створити «Кабінети виношування вагітності та психологічної допомоги жінкам», змінивши мету та методику їх діяльності;

— сприяти діяльності Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі щодо контролю за організаціями та ЗМІ, які пропагують позитивне сприйняття сексуальної розбещеності.

Учасники заходу, як повідомили РІСУ в Інституті релігійної свободи, також ухвалили рішення про ініціювання перед Верховною Радою України та Кабінетом Міністрів України внесення змін до чинного законодавства України з метою забезпечення у більшій мірі захисту фундаментального права людини на життя, а саме:

— внести доповнення до частини першої статті 27 Конституції України, після якої вона звучатиме так: «Кожна особа має невід’ємне право на життя від моменту зачаття і до природної смерті».

— переглянути перший абзац частини шостої статті 281 «Право на життя» Цивільного кодексу України.

Довідка:

Організаторами симпозіуму виступили Національна академія наук України, Міністерство охорони здоров'я України та Всеукраїнська Рада Церков та релігійних організацій. Учасники симпозіуму відзначили, що на сьогодні Україна – одна з тих країн, де широко поширюється практика штучного переривання вагітності (аборти, вакуум-регуляція менструального циклу).

Лише за даними офіційної статистики в Україні 2009 року було зроблено більш ніж 180 тисяч абортів, а за усі роки незалежності – близько 8 млн. абортів (згідно неофіційними даними – близько 30 млн.).

З огляду на це Україна має невиправдано високий рівень застосування практики штучного переривання вагітності. що є окремою проблемою в умовах демографічної кризи в Україні.

Згідно з прогнозом демографічного розвитку України на період до 2050 року, розробленого фахівцями Інституту демографії та соціальних досліджень НАН, очікується, що до цієї дати населення України може скоротитися з 45,8 млн. до 36 млн. осіб.