• Головна
  • Новини
  • Митрополит Володимир випередив Патріарха Філарета у рейтингу найвпливовіших українців...

Митрополит Володимир випередив Патріарха Філарета у рейтингу найвпливовіших українців

04.09.2010, 14:35
Митрополит Володимир випередив Патріарха Філарета у рейтингу найвпливовіших українців - фото 1

Цьогоріч до рейтингу найвпливовіших українців за версією журналу "Кореспондент" потрапили ті самі релігійні лідери, що і 2009 року: Предстоятель УПЦ Митрополит Володимир, Глава УПЦ КП Патріарх Філарет, Глава УГКЦ Любомир та головний рабин України Яків Дов Блайх. Однак їх позиції змінились.

Корреспондент.jpgЦьогоріч до рейтингу найвпливовіших українців за версією журналу "Кореспондент" потрапили ті самі релігійні лідери, що і 2009 року: Предстоятель УПЦ Митрополит Володимир, Глава УПЦ КП Патріарх Філарет, Глава УГКЦ Любомир та головний рабин України Яків Дов Блайх. Однак їх позиції, порівняно з минулим роком, дещо змінились.

Найвпливовішим, за рейтингом видання, серед релігійних лідерів став Митрополит Володимир, Предстоятель УПЦ (МП). Цього року він посів 27 місце у рейтингу, що на 5 позицій вище, ніж минулоріч.

Президент Віктор Янукович та його оточення завжди демонстрували лояльність саме до УПЦ (МП), а значить, вплив цієї церкви буде зростати, - зазначають експерти.

Володимир.jpg«Володимир очолює найбільшу православну українську церкву. Але, де-юре автономна, де-факто ця церква лишається частиною Московського патріархату, і це не дозволяє розглядати митрополита як абсолютно самостійного діяча. Хоча зараз ситуація тільки на користь Володимиру: у зв’язку з загальним проросійським курсом української влади він особисто та його церква як ніколи обласкані можновладцями».

Хоча, зазначає "Кореспондент", митрополит Володимир є популярною особою і без владних преференцій, особливо серед жителів східних та південних областей України. Тому він лишається пастирем і духовним авторитетом для багатьох віруючих українців.

Філарет.jpgДругим найвпливовішим релігійним діячем експерти журналу «Кореспондент» назвали Патріарха Філарета, Главу УПЦ КП. Цьогоріч він посів 39 місце у рейтингу впливових українців, втративши 9 пунктів, порівняно з попереднім роком. Аналітики повязують це в першу чергу зі зміною влади в Україні і зазначають, що за президента Януковича для УПЦ КП настали «непрості часи».

«Якщо попередня влада дослуховувалась до думки патріарха про те, що в незалежній державі має бути незалежна церква, то влада нинішня ніяк не приховувала своїх промосковських настроїв, у тому числі і в релігійних питаннях». «Тепер голос Філарета у владних кабінетах навряд чи буде почутий. […] І головна ідея його життя – обєднання українського православ'я – знову відсувається на невизначений термін, оскільки Москва відмовилась спілкуватись з "філаретівцями"».

Разом з тим, як показують результати опитувань та досліджень, паства у Філарета чисельніша, ніж у Митрополита Володимира, наголошує видання. А значить, навіть без підтримки влади Філарет лишається духовним лідером для величезної кількості співвітчизників та впливовим громадським діячем.

Любомир.jpgРейтинг Предстоятеля УГКЦ Любомира Гузара зріс на одну позицію, порівняно з минулим роком, і тепер він посідає 53 сходинку у «Топ – 100».

«Стереотип, що УГКЦ – церква західних областей України, вже давно не відповідає реальному стану речей. Її парафії є і в Криму, і на сході, і на півночі, і кількість їх повільно, але неухильно зростає», – наголошує «Кореспондент».

Очолювана Блаженнішим Любомиром Церква «не займається залученням нових віруючих таким чином, як це роблять нетрадиційні церкви. Мовляв, ми за руки нікого не тягнемо, але хто хоче прийти – двері відкриті. Але і при такій нейтральній позиції в ці двері кожний рік заходить все більше новонавернених».

Експерти, які складали рейтинг, називають Патріарха Любомира чи не єдиним з українських церковних ієрархів, хто повністю дистанціювався від політики. «Адже недобудований Патріарший собор УГКЦ у Києві давно сприймається як символ реальної незалежності цієї церкви: її Глава рішуче відмовляється приймати гроші на храм від політиків, як і інші пропозиції «нечистого» спонсорства».

На думку видання, авторитет Гузара високий не тільки в церковних колах. «Високоосвічений, інтелігентний, мудрий у судженнях і надзвичайно скромний в побуті, Гузар для багатьох українців, в тому числі не греко-католиків, став втіленням ідеального пастиря, який служить виключно Богові і людям».

Яків Дов Блайх, головний рабин Києва та України, замикає список найвпливовіших релігійних лідерів України і посідає 57 сходинку. За 20 років, скільки рабин Дов Блайх живе в Україні, єврейські спільноти ростуть, будуються не тільки синагоги, але й навчальні заклади, будинки для літніх людей, культурні центри, пише "Кореспондент". «В усьому цьому – неабияка заслуга головного рабина. Завдяки своїй активній життєвій позиції, міжнародним зв’язкам, та недюжинному таланту менеджера Блайх багато робить для своїх одновірців в Україні. При цьому він сам уникає публічності і власними здобутками не хизується – просто продовжує працювати на благо спільнот».

Видання відзначає величезну працьовитість головного рабина України. «Будучи віце-президентом кількох міжнародних організацій, він часто буває закордоном і предствляє вітчизняних євреїв на міжнародному рівні»

Нагадаємо, минулого року найвпливовішим релігійним діячем України журнал «Кореспондент» назвав Предстоятеля УПЦ КП Патріарха Філарета, який посів 30 сходинку рейтингу „Топ 100 найбільш впливових людей України - 2009”. У першу сотню також потрапили Митрополит Володимир (32 місце), кардинал Любомир (54 місце) і рабин Яків Дов Блайх (59 місце). А за рейтингом найвпливовіших українців від журналу "Фокус", оприлюдненим у грудні 2009 року, у першу сотню увійшли Предстоятелі УПЦ (МП), УПЦ КП, УГКЦ, РКЦ в Україні, а також муфтій мусульман Криму, зайнявши 90, 91, 93 та 94 сходинки відповідно.