Визначні українці просять владу залишити назву вулиці Мазепи

09.07.2010, 15:12
Визначні українці просять владу залишити назву вулиці Мазепи - фото 1
Представники громадських організацій, митці та вчені — близько 60 осіб — 8 липня принесли до Київради звернення з закликом відмовитися від перейменування вулиці Мазепи на Лаврську. Подія відбулася у рамках акції «Мазепа FOREVER».

Іван_Мазепа.jpgПредставники громадських організацій, митці та вчені — близько 60 осіб — 8 липня принесли до Київради звернення з закликом відмовитися від перейменування вулиці Мазепи на Лаврську. Подія відбулася у рамках акції «Мазепа FOREVER».

Автори документу нагадали депутатам про визначний внесок гетьмана Мазепи не лише в боротьбу за незалежність України, але й в розвиток української культури й освіти. Стараннями Івана Мазепи, як наголосили автори звернення, за 22 роки його правління (1687-1709) відбудовано практично всі визначні церкви Києва і зведено нові перлини православної архітектури.

Звернення на ім’я міського голови та депутатів підписали Євген Сверстюк, В’ячеслав Брюховецький, Іван Вакарчук, Сергій Квіт, Дмитро Павличко, Левко Лук’яненко, Оксана Забужко, Юрій Андрухович, Сашко Положинський.

Учасники акції принесли до Київради зображення споруд, будівничим яких був Іван Мазепа, щоб продемонструвати владі масштаб внеску гетьмана у створення архітектурного обличчя Києва.

На думку учасників акції, позбавлення на вимогу Московської Патріархії імені Мазепи вулиці, на якій розташована більшість зі створених його зусиллями будівель та храмів, стало б «безпрецедентним актом приниження київської громади і всіх українців».

Незалежно від рішення Київради, як інформує «Громадський простір», організатори акції «Мазепа FOREVER» не зупинятимуться на досягненому.

З ініціативи Руху добровольців «Простір свободи» 10 липня кияни вишикуються від площі Слави вздовж вулиці Мазепи і лаврських мурів (теж збудованих гетьманом), утворивши живий ланцюг на підтримку імені вулиці. Акція відбудеться о 14 годині.

КИЇВ