• Головна
  • Проекти
  • Намісник Києво-Печерської лаври підтримує рішення про виселення інфекційної лікарні в столиці, бо боїться, щоб його не заразили...

Намісник Києво-Печерської лаври підтримує рішення про виселення інфекційної лікарні в столиці, бо боїться, щоб його не заразили

08.07.2010, 13:41
Намісник Києво-Печерської лаври підтримує рішення про виселення інфекційної лікарні в столиці, бо боїться, щоб його не заразили - фото 1
Акція протесту, в якій зокрема взяли участь пацієнти клініки Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В.Громашевського, відбулася 7 липня біля приміщення Кабміну.

Павел_Лебідь1.jpgАкція протесту, в якій зокрема взяли участь пацієнти клініки Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В.Громашевського, відбулася 7 липня біля приміщення Кабміну. Учасники заходу висловили протест проти рішення уряду виселити клініку із займаних нею приміщень. Намісник Києво-Печерської лаври владика УПЦ Павел (Лебідь), коментуючи подію, підтримав рішення урядовців, бо йому «неприємно» жити поряд з людьми, які «дістали всі хвороби, які тільки можна дістати».

«Мені неприємно, що зі мною живе людина, яка гуляла і дістала всі хвороби, які тільки можна дістати, а я молюся, прошу в Бога прощення… І щоб мене хтось нагородив тут, ходячи по території», — наголосив єпископ УПЦ в коментарі «Подробностям».

Він розповів, що відтепер в клініці лікуватимуть монахів, а перетворювати її на готель для VIP-персон «ніхто не буде».

Відповідь на ситуацію, яка склалася довкола клініки, уже дав Уряд. Там стверджують, що ініціативу з перенесення клініки розпочали тому, щоб створити їй кращі умови. Але про інше приміщення для лікарні та її пацієнтів, указ на виселення яких уже підписали, чиновники поки що лише кажуть «згодом».

Як повідомляла РІСУ, приміщення найсучаснішої в Україні інфекційної лікарні не знаходиться на території лаври, а межує з нею. Це примішення початково будувалося як лікарня на кошти мешканців столиці.

Довідка:

14 червня Кабмін зарахував клініку Інституту Громашевського до «суб'єктів господарювання», які підлягають до 16 липня виселенню з території Історико-культурного заповідника Києво-Печерська Лавра. Таким чином, найкращий лікувальний заклад в Україні для ВІЛ-позитивних людей опинився перед невідомістю. Згадане приміщення клініки не належить до структури монастиря та Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника й не знаходиться на їх території, а лише примикає до зовнішньої сторони стіни Києво-Печерської Лаври.

Клініка розташована у місті Києві за адресою: вул. Івана Мазепи (попередні назви - вул. Нікольська, вул. Січневого Повстання) № 23, у будівлі, спорудженій у 1911 році за кошти киян як міська лікарня. З 1918 року ця лікарня почала функціонувати як міська інфекційна лікарня, з 1948 року у цьому будинку було розміщено Інститут інфекційних хвороб АМН України з потужним клінічним підрозділом. Організатором та першим директором Інституту був видатний вчений зі світовим ім’ям, засновник фундаментальної епідеміології та інфекціоніст, професор Лев Громашевський.

КИЇВ