• Головна
  • Новини
  • Комісія УГКЦ "Справедливість і мир" закликає до спільного вироблення механізмів боротьби із бідністю...

Комісія УГКЦ "Справедливість і мир" закликає до спільного вироблення механізмів боротьби із бідністю

30.03.2010, 16:00
Комісія УГКЦ "Справедливість і мир" закликає до спільного вироблення механізмів боротьби із бідністю - фото 1
Як зазначають у Комісії УГКЦ "Справедливість і мир", в Україні проблема бідності ускладнюється відсутністю статистики та систематичної аналітики.

poverty.jpgУКРАЇНА – Комісія УГКЦ «Справедливість і мир» 24 березня оприлюднила повну версію декларації «Солідарність у час кризи», прийняту у вересні 2009 у Севільї. За словами голови Комісії УГКЦ «Справедливість і мир» Лесі Коваленко, це солідарний внесок комісій у діалог щодо прав людини, миру та розвитку.

Національні комісії зобов’язалися оприлюднити текст під час Великого посту. На даний час текст декларації оприлюднений у національних медіях Албанії, Словенії, Мальти, Швеції, Франції, Німеччини, Швейцарії, Боснії та Герцоговини, Португалії, Греції, Чехії, Австрії, Люксембургу, Литви та Бельгії.

У декларації представники 31 національної комісії «Справедливість і мир» спробували поєданати основні засади католицького суспільного вчення та політичні механізми подолання наслідків фінансової кризи.

Як зазначають у Комісії УГКЦ «Справедливість і мир», в Україні проблема бідності ускладнюється відсутністю статистики та систематичної аналітики. Опитування показують надзвичайно високий рівень суб’єктивної бідності. Вилка доходів (від 650 грн місячно у 2009 р. – до мільйонів) зростає з кожним роком. Реальні бідні – пенсіонери, безробітні, люди з особливими потребами, багатодітні сім’ї – усунуті з публічного простору, окрім передвиборчих періодів. Медіа натомість заповнені рекламою стилю життя, який стимулює споживання як самоціль без реальної продуктивності і етики праці. Українські Церкви не мають окремого звернення, яке б комплексно проаналізувало проблему бідності.  

На переконанням голови Комісії УГКЦ «Справедливість і мир», ознайомлення із способом викладу й термінологією декларації можуть допомогти українцям включитися у загальноєвропейський дискурс з проблеми бідності. Скажімо, вимога не поєднувати допомогу для боротьби з бідністю зі співпрацею з Фронтексом (агенством з прикордонного контролю ЄС) актуальна не тільки для африканських країн, а й для України, яка підписала з цим агентсвом угоду про реадмісію. На думку Лесі Коваленко, участь у Закордонній допомозі розвитку показала б готовність України до солідарності з країнами третього світу – адже рівень бідності в Україні, очевидно, непорівнянний з ситуацією в, скажімо, Руанді чи Гаїті.

Як зазначають у Комісії, це не перша спільна акція проти бідності Конференції Європейських комісій, у якій бере участь Україна. У 2008 році проблемі бідності було присвячено декларацію «Не крихт, а справедливості», у якій зверталася увага на те, чому світовій спільноті може не вдатися досягти першої Цілі Тисячоліття щодо зниження удвічі рівня бідності до 2015 року. Окрім декларації було проведено виставку у європарламенті та надруковано альбом «Зазирнути у вічі бідності», у які ввійшли художні твори митців європейських країн. Конкурс на найбільш виразне відображення проблеми виграла картина Лілії Соболь з України «Божий Суд», яка стала візитівкою альбому й зображена на його обкладинці.