• Головна
  • Проекти
  • КУН і НРУ заявили, що запрошення Патріарха Московського для благословення новообраного Президента України "демонструє колоніальну свідомість Януковича та його залежність від Москви"...

КУН і НРУ заявили, що запрошення Патріарха Московського для благословення новообраного Президента України "демонструє колоніальну свідомість Януковича та його залежність від Москви"

23.02.2010, 11:44
КУН і НРУ заявили, що запрошення Патріарха Московського для благословення новообраного Президента України "демонструє колоніальну свідомість Януковича та його залежність від Москви" - фото 1
Конгрес Українських націоналістів та Народний рух України оприлюднили свої заяви проти участі очільника Церкви іноземної держави Патріарха Московського Кирила у молебні перед інавгурацією Президента України Віктора Януковича.

Moskva_Yan.jpgЛЬВІВ – Конгрес Українських націоналістів та Народний рух України оприлюднили свої заяви проти участі очільника Церкви іноземної держави Патріарха Московського Кирила у молебні перед інавгурацією Президента України Віктора Януковича. Про це заявили ЗІКу прес-служби обох політичних сил.

У заяві КУНу наголошується, що запрошення Патріарха церкви сусідньої держави для благословення новообраного Президента України демонструє колоніальну свідомість Януковича та його залежність від Москви.

«Державні чинники Російської імперії завжди використовували російську церкву як інструмент поневолення народів. Не випадково в часи свого президентства Володимир Путін прирівнював російську православну церкву з ядерним щитом, чим визнав її частиною агресивної воєнної доктрини Росії.

Викликає справедливе обурення і засторогу також те, що на молебень не запрошено ієрархів українських традиційних церков. Таке нехтування українським духовенством не сприяє консолідації нашої нації і зводить нанівець зусилля Президента Віктора Ющенка на об’єднання українських традиційних церков в єдину Помісну православну церкву із патріархатом у Києві.

«Конгрес українських націоналістів розцінює ці дії новообраного Президента України Віктора Януковича як такі, що становлять загрозу суверенітету Української держави і ведуть до розколу української нації», – сказано у заяві КУН.

Натомість НРУ наголошує, що вперше за 18 років незалежності України інавгурацію Президента України, яка призначена на 25 лютого 2010 року, освячуватиме Московський Патріарх Кирил. Під цим, здавалося б на перший погляд, абсолютно «благим» кроком криється вся промосковська, антидержавницька сутність Януковича.

Рух нагадує й про візит Кирила в Україну: «По-перше, український народ добре пам’ятає «провальний» приїзд патріарха Кирила до України у 2009 році. Його шовіністичні, «великороські» заяви викликали нерозуміння та цілком обґрунтоване обурення духовенства та віруючих усіх українських церков, у тому числі й вірян Української Православної церкви Московського патріархату. Таким чином, у цьому запрошенні Кирила проглядається спроба певним чином реанімувати його імідж в очах українців.

По-друге, цим кроком Янукович демонструє своє «хуторянське» сприйняття України. За цими діями простежується його небажання об’єднувати українське суспільство і державу. Більшість українців є глибоко віруючими людьми, які підтримують існування Української Православної церкви з центром у Києві, а не в Москві. Більше того, значна частина українців є прихожанами Греко-католицької та інших християнських церков, які не мають нічого спільного з Москвою і впродовж усіх років незалежності України демонстрували взаєморозуміння і терпимість. Отже, Янукович у такий спосіб посіє сум’яття серед українців і продемонструє їм, що ніколи не стане Президентом усієї України.

По-третє, запрошення на інавгурацію Президента України Патріарха Кирила завдасть дуже серйозного удару по перших паростках діалогу, який намітився між УПЦ Київського патріархату і УПЦ Московського патріархату щодо створення Помісної української православної церкви.

Народний Рух України заявляє, що Янукович цими діями свідомо вносить розкол у середовище українського духовенства, та продовжує розколювати Україну. Ідея федералізації і знищення державності України й далі набирає практичних обрисів.

«…Україна пережила багатьох перевертнів на найвищих посадах. Переживе і Януковича!», – сказано у заяві.