• Головна
  • Новини
  • Проповідь повинна стати одним з ключових елементів профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД: підсумки всеукраїнської конференції...

Проповідь повинна стати одним з ключових елементів профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД: підсумки всеукраїнської конференції

10.12.2009, 14:10
Проповідь повинна стати одним з ключових елементів профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД: підсумки всеукраїнської конференції - фото 1
Вперше в Україні представники Церков і релігійних організацій та активісти громадських організацій об’єднали зусилля в боротьбі з епідемією ВІЛ-СНІДу.

AntuSnid.jpgКИЇВ — Вперше в Україні представники Церков і релігійних організацій та активісти громадських організацій об’єднали зусилля в боротьбі з епідемією ВІЛ-СНІДу: 8-9 грудня в місті Ірпінь відбулася перша Всеукраїнська конференція «Позитивна віра – розвиток партнерства». Мета заходу — об’єднання зусиль та напрацювання конкретних пропозицій активістів громадських організацій та представників Церков і релігійних організацій в сфері подолання епідемії ВІЛ-СНІДу.

Учасники конференції розглянули питання профілактики ВІЛ/СНІД серед уразливих груп населення та серед загалу, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-позитивних людей, алгоритму співпраці ВІЛ-сервісних та релігійних організацій, роботи зі споживачами наркотичних речовин тощо. У роботі конференції взяли участь не лише представники різних конфесій України, а й Великобританії, США та Білорусі, фахівці громадських організацій ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», що представлять усі регіони України.

Як повідомив РІСУ о. Андрій Нагірняк, референт з соціальних питань Патріархії УГКЦ, «Позитивна віра» — це новий підхід у відповідь на епідемію ВІЛ/СНІД в Україні, проект, в основі якого лежить об'єднання зусиль двох партнерів: спільнот людей, що живуть з ВІЛ і релігійних громад. «Знаходячи спільні точки дотику в повсякденній роботі двох ключових груп, «Позитивна віра» прагне спрямувати об'єднані зусилля на подолання дискримінації, збільшення роботи у напрямку профілактики, догляду та підтримки», — йдеться у повідомленні.

«Щоденно тисячі лідерів релігійних спільнот зі своїх кафедр звертаються до мирян з проповідями. Зараз, коли епідемія набирає щораз більших темпів, важливо, щоб віряни чули про неї в свої громадах. В Україні дуже мало коштів виділяється на профілактику, і тому саме проповідь повинна стати одним з ключових елементів профілактики та становлення позитивного ставлення до членів ЛЖВ-спільноти», — зазначив Володимир Жовтяк, голова Координаційної ради ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».

За оцінками експертів, більш ніж 360 000 українців живуть з ВІЛ, і щоденно ця кількість збільшується на 50 осіб. Міжнародні та українські експерти наголошують на тому, що на сьогодні епідемію ще можна локалізувати за допомогою лікування та профілактики.

За підсумками конференції приймуть відповідні звернення та документи.