• Головна
  • Новини
  • Священники УПЦ МП відзначили річницю «Російської весни» в Криму...

Священники УПЦ МП відзначили річницю «Російської весни» в Криму

09.03.2020, 11:21
Священники УПЦ МП відзначили річницю «Російської весни» в Криму - фото 1

Представники УПЦ МП в Криму продовжують надавати всебічну підтримку російським військам на анексованому ними півострові. У лютому 2020 р Кримська єпархія УПЦ МП взяла участь в заходах з вшанування військовослужбовців РФ, святкування російського Дня захисника Вітчизни та Дня Народної волі (початок «Російської весни» в Севастополі), повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт Кримської єпархії УПЦ (МП).

Представники УПЦ МП в Криму продовжують надавати всебічну підтримку російським військам на анексованому ними півострові. У лютому 2020 р Кримська єпархія УПЦ МП взяла участь в заходах з вшанування військовослужбовців РФ, святкування російського Дня захисника Вітчизни та Дня Народної волі (початок «Російської весни» в Севастополі), повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт Кримської єпархії УПЦ (МП).

27 лютого в 30-й дивізії надводних кораблів Чорноморського флоту РФ в окупованому Росією Севастополі настоятель Свято-Нікольського храму-пам'ятника УПЦ МП митрофорний протоєрей Георгій Поляков відслужив молебні на палубах сторожових кораблів "Адмірал Григорович" і "Адмірал Макаров", перед здійсненням планового переходу з Севастополя в далеку морську зону для входження до складу сил постійного угруповання Військово-морського флоту Росії в Середземному морі.

"Цього разу командування вирішило не проводити урочистий мітинг, але без молитви і напутнього слова отця Георгія обійтися не змогли. Кожен раз батюшка здійснює молебень, окроплює воїнів святою водою, робить пам'ятні подарунки і моряки і офіцери вірять, що без цієї доброї традиції їм не обійтися. Ось і цього разу отець Георгій подарував воїнам ікони, а командирам кораблів просфори, окропив усіх святою водою і пообіцяв зустріти їх з подячним молебнем, а на всіх службах, що проходять в Свято-Нікольському храмі-пам'ятнику, молитися за них", - інформує прес-служба Севастопольської благочиння Кримської єпархії УПЦ МП.

Цього ж дня, 27 лютого, російські військовослужбовці 810-ї гвардійської бригади морської піхоти разом протоєреєм Сергієм Полівцевим помолилися своєму покровителю князю Олександру Невському в головному храмі Чорноморського флоту РФ - храмі Архистратига Михаїла в Севастополі.

Напередодні, 25 лютого, в день 275-річчя святого праведного воїна Феодора Ушакова, в штабі Чорноморського флоту РФ святковий молебень звершив благочинний Севастопольського округу УПЦ МП протоєрей Сергій Халюта, якому співслужили священики благочиння.

Сайт Кримської єпархії УПЦ МП відзначає: "За богослужінням молилися голова Законодавчих Зборів міста Севастополя Володимир Нємцов, т.в.о. губернатора Севастополя Михайло Развожаев, командувач Чорноморського флоту Ігор Осипов, офіцери ЧФ, моряки і службовці штабу ЧФ РФ. Після закінчення молебню благочинний Севастопольського округу протоєрей Сергій Халюта передав в дар флагману Чорноморського флоту крейсеру «Москва» хрест. Хресту більше 800 років, він привезений з Франції, в самому хресті - частка животворящого хреста Господнього. «Воїни, що йдуть у похід на крейсері «Москва», як і в складі всього ЧФ, будуть благословлятися цією найбільшої християнською святинею», - зазначив отець Сергій. Завершилися пам'ятні заходи покладанням вінків і квітів до пам'ятника прославленого адмірала флоту Російського".

20 лютого настоятель храму в ім'я святителя Луки в м. Евпаторії протоєрей Володимир Бадах відправив під стінами каплиці Георгія Побідоносця заупокійне богослужіння за бійцем спецпідрозділу «Беркут», який загинув в 2014 р, розганяючи активістів Євромайдану в Києві. На сайті єпархії відзначається, що беркутівець "з честю виконав свій професійний обов'язок із захисту правопорядку", "проявив своїм вчинком зразок мужності, стійкості духу" був посмертно нагороджений медаллю «Воїн Євген - мученик за Христа». А 23 лютого благочинний Севастопольського округу УПЦ МП взяв участь у святкуванні російського Дня захисника Вітчизни та Дня Народної волі (початок «Російської весни» в Севастополі).

Нагадаємо, що резолюціями ООН 2014 р. 2016 р. і 2019 р. Крим визнаний частиною України, тимчасово окупованій Росією. 26 лютого 2020 року президент України Зеленський оголосив повернення Криму "безперечною частиною нашої національної ідеї".

Незважаючи на це, в грудні 2019 р. Предстоятель УПЦ МП возвів у сан єпископа Кримського архимандрита Каллініка (Чернишова), який відкрито підтримує сепаратизм. У тому ж місяці в Сімферополі відбувся мітинг, присвячений 40-й річниці введення радянських військ в Афганістан. Нововисвячений єпископ Бахчисарайський владика Каллінік, вікарій Сімферопольської і Кримської єпархії, звернувся до присутніх з промовою, в якій наголосив, що незважаючи на різні судження про радянсько-афганську війну, кожній з них дає оцінку час: «... і зараз ми всі бачимо і розуміємо, що наші воїни на найвищому професійному рівні з повною самовідданістю та самовіддачею виконували свій професійний обов'язок - вони боролися з тероризмом, з тієї страшною для всього світу бідою, з якою багато країн вже зіткнулися, відчувши всю її жорстокість і жорстокість. Але війна, є війна, і вона завжди супроводжується втратами. Ми молилися сьогодні за тих, хто не повернувся ».

Примітно, що в 1980 р ООН також прийняла резолюцію, в якій назвала введення радянських військ в Афганістан збройною інтервенцією і закликала вивести війська з цієї країни.