• Головна
  • Новини
  • Юраш назвав "повністю програшною" ставку "Слуги народу" на УПЦ МП...

Юраш назвав "повністю програшною" ставку "Слуги народу" на УПЦ МП

16.02.2020, 11:23
Юраш назвав "повністю програшною" ставку "Слуги народу" на УПЦ МП - фото 1
"УПЦ МП - це електоральна основа ОПЗЖ, серед прихильників якої - 27% її вірян".

"УПЦ МП - це електоральна основа ОПЗЖ, серед прихильників якої - 27% її вірян".

Колишній голова Департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури Андрій Юраш вважає "повністю програшними" розрахунки тих, хто будує релігійні стратегії владної партії "Слуга народу" "на нереалістичних домінантах повної залежності від позиції УПЦ МП".

Про це він заявив, коментуючи результати дослідження Центру Разумкова про конфесійну і церковну приналежність громадян України, повідомляє видання LB ua.

Результати дослідження конфесійної ідентифікації електоральної бази основних політичних партій релігієзнавець назвав "неймовірно цікавими".

"Цілком закономірно, що серед тих, хто готовий голосувати за «Європейську Солідарність», домінують віряни ПЦУ - 52,1%. Але заледве чи хтось досі міг аргументовано підтвердити той факт, що вірян ПЦУ не менше від третини серед тих, хто є електоральною базою "Слуги народу": 32.9%! Трохи більшим відсоток підтримки "слуг народу" є тільки серед "православних, які не зараховують себе до будь-якої церкви", - 35%. А от прихильників УПЦ МП серед готових голосувати за "Слугу народу" - тільки 12.8%!" - написав Юраш у фейсбуці.

Він вважає, що так "повністю розвіяно міф, що УПЦ МП - це електоральна база владної партії".

"Ні: УПЦ МП - це електоральна основа ОПЗЖ, серед прихильників якої - 27% її вірян", - додав він.

Згідно з результатами дослідження соціологічної служби Центру Разумкова, проведеного з 17 по 21 січня, 34% громадян України зараховують себе до Православної Церкви України, вірян УПЦ Московського Патріархату рівно в 2,5 рази менше - 13.8%. До жодної із Церков не зараховують себе 27,6%, які вважають себе православними.