• Головна
  • Новини
  • Речник ПЦУ оголосив, за яких умов Патріарх Кирил зможе приїхати в Україну...

Речник ПЦУ оголосив, за яких умов Патріарх Кирил зможе приїхати в Україну

07.02.2020, 14:20
Заступник голови Управління зовнішніх зв’язків ПЦУ, архиєпископ Євстратій Зоря заявив, що Патріарх РПЦ Кирил ніколи не зможе відвідати Україну, адже він несе відповідальність за загибель десятків тисяч українців у російсько-українській війні.

Заступник голови Управління зовнішніх зв’язків ПЦУ, архиєпископ Євстратій Зоря заявив, що Патріарх РПЦ Кирил ніколи не зможе відвідати Україну, адже він несе відповідальність за загибель десятків тисяч українців у російсько-українській війні.

Про це повідомив український священнослужитель у інтерв’ю журналістці Соні Кошкіній, інформує Вголос.

“Те, що він хотів би приїхати сюди, це одна справа. Поки між Росією і Україною немає миру, поки Росія веде війну, він сюди не може приїхати. Не просто тому, що він такий релігійний лідер, таку позицію займає, а він – чиновник російського уряду, який охороняється Федеральною службою безпеки Російської Федерації. Й уявити собі, щоб ФСБ РФ приїхала сюди і відповідно з усіма цими протоколами, як вони це роблять завжди під час візитів за кордоном, забезпечила (охорону Кирила. – Ред.)… – сказав Євстратій Зоря.

Також він розповів історію, як Кирил приїжджав до України у часи експрезидента-втікача Віктора Януковича.

“Я дуже добре пам’ятаю, як його супроводжував автобус з автоматниками. Мікроавтобус виїжджав з Лаври. Я жив навпроти Лаври і з вікон бачив, коли виїжджав кортеж і мікроавтобус з відкритими дверима, де сиділи озброєні люди. Це за часів Януковича. Якщо вони тоді боялися так…” – підкреслив архієпископ ПЦУ.

Ба більше, він заявив, що Кирилу закрита дорога в Україну, поки він не захоче покаятися за злочини Росії.

“Поки не буде готовий Московський патріарх приїхати сюди зі словами “прощаємо і просимо прощення”, поки він не буде готовий прийти до стіни біля Михайлівського та стати хоча б на одне коліно перед загиблими, як це свого часу зробив Віллі Брандт у Варшаві як канцлер Німеччини, коли вперше приїхав як глава держави після закінчення Другої світової війни, Московському Патріарху тут буде нічого робити. Ну, і тим паче з церковної точки зору, поки він не буде готовий визнати ПЦУ як помісну православну Церкву”, – резюмував архиєпископ.