• Головна
  • Новини
  • Війна – це не комп’ютерна гра, яку можна завершити в один момент, - Патріарх УГКЦ...

Війна – це не комп’ютерна гра, яку можна завершити в один момент, - Патріарх УГКЦ

21.11.2019, 12:41
Війна – це не комп’ютерна гра, яку можна завершити в один момент, - Патріарх УГКЦ - фото 1
Наша війна на Заході потрохи забувається і про неї все менше пишуть та згадують. Вона навіть отримала назву “забута війна”. Проте схожі процеси відбуваються і в Україні.

На Заході наша війна потрохи забувається, і про неї все менше пишуть та згадують. Вона навіть отримала назву “забута війна”.

Проте схожі процеси відбуваються і в Україні.

Про це у інтерв’ю Лівому Берегу розповів Патріарх УГКЦ Святослав.

«Найбільш небезпечно, що і ми тут в Україні починаємо жити так, ніби війни нема. Що робити, щоб не звикати до війни? Відвідувати час від часу військовий шпиталь. Очі молодих хлопців зі скаліченими кінцівками вам все скажуть. Їм потрібно відчувати, що їх страждання - це не просто так. Що вони виборюють для нас мирне життя», - сказав першоєрарх.

«Дуже небезпечно, коли в таких обставинах хтось буде говорити про необхідність за будь-яку ціну, нехтуючи правдою і справедливістю, закінчити війну. Вочевидь для тих, хто так говорить, це як комп’ютерна гра - вимкнув війну і пішов випив каву. Або зробив рестарт і почав наново. Але грати у війну не можна. Сьогодні йдеться про дуже глибокі і серйозні речі, від яких залежить наше майбутнє», - додав Патріарх Святослав.

Предстоятель УГКЦ навів історичний приклад, коли мир за будь-яку ціну завершився великою війною.

«Це мені дуже нагадує підступну логіку нацистської пропаганди у Європі в контексті гітлерівської агресії. Були ж такі миротворці, навіть в Британії, які говорили: “Ми за мир! Треба прийняти ті умови, які нам висуває німецький лідер, і не противитися йому!” Ця крайність є неприпустимою, бо в такому випадку війна насправді не припиняється, вона проходить мутацію. Якщо ми піддамося агресору - то допустимо цю агресію на всі рівні українського суспільства, і це поставить під питання взагалі існування української держави і нашого народу. Я думаю, що за таку ціну сьогодні ніхто не хоче миру. Тим більше, такого несправедливого миру, миру без правди, - наголосив Патріарх УГКЦ Святослав.