• Головна
  • Новини
  • Патріарх Кирил сподівається, що Зеленський припинить "утиски" Московського Патріархату в Україні...

Патріарх Кирил сподівається, що Зеленський припинить "утиски" Московського Патріархату в Україні

28.05.2019, 10:50
Патріарх Кирил сподівається, що Зеленський припинить "утиски" Московського Патріархату в Україні - фото 1
Патріарх Московський і всієї Русі Кирил сподівається, що Президент України Володимир Зеленський припинить "печерну політику" дискримінації православних українців за належністю до певної православної юрисдикції.

Патріарх Московський і всієї Русі Кирил сподівається, що Президент України Володимир Зеленський припинить "печерну політику" дискримінації православних українців за належністю до певної православної юрисдикції.

Про це він сказав журналістам у понеділок, підбиваючи підсумки свого візиту в Страсбург, передає УНН із посиланням на ТАСС.

"Останні зміни, які відбулися в Україні у зв'язку з обранням нового Президента, звичайно вселяють надію. Я знайомий з думками багатьох православних українців, вони в зв'язку з цим вибором пов'язують позитивні зміни в тому сенсі, що припиниться дискримінація за належністю православних певної православної юрисдикції, що всі матимуть рівні права і, власне кажучи, я поділяю ці ж надії українців в зв'язку з обранням пана Зеленського новим Президентом", - сказав Кирил.

Патріарх РПЦ також висловив сподівання, що "ця печерна політика абсолютно недопустима не тільки в Європі, я думаю в більшості країн світу, коли добропорядні громадяни дискримінуються, і навіть не за принципом віри, а за принципом приналежності до конкретної релігійної організації, назавжди піде з життя українців".

"Я думаю, що ці надії поділяли і мої співрозмовники, з якими я спілкувався тут, в Страсбурзі", - заявив він.

Кирил зазначив, що тему "утисків" прав прихожан Української Православної Церкви (МП) доводиться піднімати постійно в силу їх систематичного порушення.

"Я постійно піднімаю тему України, тому що, і особливо тут в Страсбурзі, тому що ця тема прямо стосується прав людини та релігійної свободи. У Європі грубо порушувалися права величезної кількості православних віруючих людей. Я не буду перераховувати всі ці порушення, вони добре відомі, але результатом порушень були реальні страждання цих людей, тільки за те, що вони хотіли залишатися православними і хотіли залишатися членами Російської православної церкви, належачи до своєї української православної громади", - додав він.