• Головна
  • Новини
  • Розпад Росії може початися через тиск на мусульман, - Саїд Імагілов...

Розпад Росії може початися через тиск на мусульман, - Саїд Імагілов

08.05.2019, 10:42
Розпад Росії може початися через тиск на мусульман, - Саїд Імагілов - фото 1
Розпад сучасної Росії може початися з протистояння між державою і мусульманським світом.

Розпад сучасної Росії може початися з протистояння між державою і мусульманським світом.

Про це заявив муфтій Духовного управління мусульман України "УММА" Саїд Ісмагілов 7 травня в київському Кримському домі під час круглого столу "Південне Причорномор'я і Крим у російському імперському дискурсі", повідомляє Укрінформ.

"Ми зараз бачимо політику Росії щодо певних релігійних груп, коли використовується заборона якоїсь мусульманської літератури, заборона зібрань, заборона свободи совісті, релігійних поглядів і думок. Тобто, весь арсенал тиску використовується і буде використовуватися... Але й мусульманський світ уже багато століть має певний імунітет до такої політики і, я сподіваюся, мусульмани зберігатимуть свою ідентичність і це - загроза для Росії, тому що я думаю, що розпад нової сучасної "Російської імперії" почнеться саме з мусульманства", - сказав Ісмагілов.

За його словами, Росія тиснула на мусульман Криму з часів окупації Кримського ханства.

"Після окупації України і Кримського ханства Росія використовувала весь цей арсенал (у відношенні) до мусульман Криму, Приазов'я і Причорномор'я. Оскільки мусульмани - кримські татари практично не піддавалися асиміляції і дуже стійко зберігали свою і релігійну, і національну ідентичність, Російській імперії стало зрозуміло, що агресивними методами, якими вони боролися з мусульманами, починаючи з ХV століття, мусульман Криму не подолати", - зазначив муфтій.

Він підкреслив, що в Кримському ханстві, яке проіснувало декілька століть, був "дуже потужний релігійний компонент".

"Крим фактично був науковим мусульманським анклавом Європи, там була велика кількість і шейхів, і вчених, і хафізів. У Криму релігійне життя було не периферійним, це був форпост ісламу в Європі, тому Росія починає використовувати насильницький тиск, змушуючи мусульман виїжджати з Криму. У Туреччині та інших країнах Причорномор'я утворилися великі кримськотатарські спільноти, які хотіли зберегти свої релігійні й національні особливості", - повідомив Ісмагілов.

Однак, на його думку, і це не дало свого результату, і тоді Росія почала винищувати культурних і духовних лідерів народу.

Спробу кардинального вирішення кримськотатарського питання було зроблено 1944 року Сталіним, коли була здійснена "антилюдська насильницька депортація народу".

Як зазначив муфтій, після розпаду СРСР кримські татари знову стали організованою спільнотою в Криму навіть в умовах російської окупації Криму.

"Кримські татари є організованою спільнотою, що не підконтрольна Росії і російській ідеології, тому зараз проти мусульман Криму знову використовуються репресії, арешти, реальні терміни ув'язнення, нав'язування своїх релігійних лідерів і вся та інституція, яка колись була введена Катериною в царській Росії", - вважає глава мусульманської «УММИ».