• Головна
  • Новини
  • У Запоріжжі розгорівся скандал через встановлення хреста на згадку про загиблих в Одесі Антимайданівців...

У Запоріжжі розгорівся скандал через встановлення хреста на згадку про загиблих в Одесі Антимайданівців

05.05.2019, 10:14
У центрі Запоріжжя встановили пам’ятний хрест на згадку про загиблих під час пожежі в одеському Будинку профспілок активістів Антимайдану.

У центрі Запоріжжя встановили пам’ятний хрест на згадку про загиблих під час пожежі в одеському Будинку профспілок активістів Антимайдану.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook журналіст Богдан Василенко, пише ТСН.

"Головний русофіл Запоріжжя Андрій Іванов встановив у Алеї трудової слави пам'ятний хрест на честь загиблих в одеському Будинку профспілок 2 травня 2014 року", - написав він, маючи на увазі скандального проросійського активіста, екс-керівника міської організації "Партії регіонів", координатора проросійського суспільного руху "Полк Перемоги".

На табличці розміщено текст: "Українцям, трагічно загиблим 2 травня 2014 р. в будинку Профспілок м. Одеса. Вічна пам’ять".

За даними місцевого видання "Форпост", хрест розташований на території храму УПЦ МП, проте поки не відомо, у чиїй власності перебуває ділянка – комунальній чи церковній.

Тим часом в управлінні внутрішньої політики міськради запевнили, що з’ясують всі обставини встановлення хреста і у разі порушень його буде знесено.

“Заява з проханням отримання дозволу для встановлення об’єкту до управління внутрішньої політики від Іванова не надходила. Ми знаємо про факт встановлення хреста і будемо сьогодні з’ясовувати, чи є в діях Андрія Іванова порушення. Якщо шматок землі, на якому розташований хрест, перебуває у комунальній власності, об’єкт знесуть найближчим часом. Якщо ж це земля церкви, тоді ми будемо вимагати офіційного листа від установи, де мають вказати, що дії Іванова є узгодженими і заперечень ніхто не має. У цьому випадку ми не матимемо права втручатися”, - пояснив керівник управління Владислав Ніколаєв.

Водночас священик Запорізької єпархії УПЦ МП Геннадій Елін уточнив на своїй сторінці у соцмережі, що встановлення хреста було здійснено без благословення.

Своєю чергою місцеві мешканці Запоріжжя розділилися на два табори: одні підтримують встановлення хреста, пояснюючи, що загинули українці, а інші вважають це провокацією та вандалізмом.

Нагадаємо, сутички 5-річної давнини були наймасовішими за новітню історію Одеси. Вони почалися біля Соборної площі, де проукраїнські активісти разом із футбольними ультрас мали розпочати марш "За єдину Україну". Однак на них напала група людей з Антимайдану, котра використовувала шумові гранати та навіть зброю. Тоді в центрі міста загинули шестеро людей. Зрештою прихильники Росії почали відступати і збиратися на Куликовому полі, де було наметове містечко Антимайдану. Від коктейлів Молотова, що летіли з обох сторін, спочатку запалали намети, а згодом вогонь перекинувся і на будівлю будинку Профспілок, де вирішили сховатися антимайданівці. Внаслідок отруєння чадним газом та падіння з висоти загинули ще 42 людини. Розслідування одеської трагедії триває й досі.

Моніторингова місія ООН із прав людини в Україні заявила, що за п’ять років розслідування одеської трагедії досі нікого не притягнуто до кримінальної відповідальності, а саме розслідування було політизованим.