• Головна
  • Новини
  • Предстоятель ПЦУ: Ми вдячні Порошенкові за Томос, але ні за кого не агітуємо...

Предстоятель ПЦУ: Ми вдячні Порошенкові за Томос, але ні за кого не агітуємо

11.04.2019, 13:55
Предстоятель ПЦУ: Ми вдячні Порошенкові за Томос, але ні за кого не агітуємо - фото 1
ПЦУ визнає, що чинний Президент зробив багато для отримання автокефалії. Однак Церква не агітує за жодного з кандидатів і залишає за вірними право голосувати так, як вони хочуть.

Предстоятель ПЦУ Митрополит ЕпіфанійПЦУ визнає, що чинний Президент зробив багато для отримання автокефалії. Однак Церква не агітує за жодного з кандидатів і залишає за вірними право голосувати так, як вони хочуть.

Про це сьогодні, 11 квітня, у Львові на прес-конференції заявив Митрополит Епіфаній (Думенко).

«Ми за те, щоби кампанія була чистою в дусі любові. У нас є парафіяни, які підтримують обох кандидатів. І ми, як Церква, не маємо права вказувати за кого голосувати», - повідомив він.

Першоєрарх водночас закликав голосувати зважено, по совісті.

«Для нас зараз важливо не втратити свободу. Ми повинні розуміти одне - без свободи, яку ми можемо втратити, ніколи не буде добробуту. Це взаємопов’язані речі. Буде свобода - буде незалежність, справедливість, тоді поступово буде добробут», - сказав Митрополит Епіфаній.

Предстоятель ПЦУ також прокоментував слова заступниці ВР Оксани Сироїд, що нібито Адміністрація Президента змушує священнослужителів ПЦУ агітувати за Порошенка.

«Мене неодноразово запитували, чи маю я номер телефону Президента, чи я спілкуюся з ним напряму. Скажу чесно: номеру не маю і спілкуюся з ним лише офіційно. Ми практично не зустрічаємося і нам не дають вказівок. І я не вірю, що комусь із владик телефонували з АПУ та інструктували», - запевнив першоєрарх.

«Під час Богослужінь ми молимося, щоби в Україні пройшли чесні вибори. Звичайно, ми вдячні Петру Олексійовичу, що він зробив багато для того, щоби ми отримали автокефалію. Ми цього не скриваємо, бо це було б несправедливо забути ті добрі справи, які були зроблені до цього часу.

Томос про автокефалію у тому числі є заслугою чинного Президента. Ми говоримо цю правду, ми не пропагуємо, ми не закликаємо, але ми, як люди, маємо бути вдячними. Томос – це історичний факт, який уже відбувся. Там прописано навіть ім’я чинного Президента і це вже ніхто не зможе викреслити з історії», - наголосив Предстоятель ПЦУ Епіфаній (Думенко).