• Головна
  • Новини
  • РПЦ битимуть боляче та показово, - російський пропагандист...

РПЦ битимуть боляче та показово, - російський пропагандист

11.01.2019, 11:40
РПЦ битимуть боляче та показово, - російський пропагандист - фото 1
У Росії вважають, що найближчим часом як Російська Православна Церква, так і ідеологія "русского мира" можуть зникнути назавжди, оскільки позиції Кремля слабшають. А вплинув на це Томос про автокефалію Православної Церкви України.

У Росії вважають, що найближчим часом як Російська Православна Церква, так і ідеологія "русского мира" можуть зникнути назавжди, оскільки позиції Кремля слабшають. А вплинув на це Томос про автокефалію Православної Церкви України.

Таку думку, зокрема, висловив на своїй сторінці у Facebook російський письменник і пропагандист, який воював на боці бойовиків на Донбасі, Захар Прилєпін, повідомляє 24 канал.

Так, у повідомленні, яке поширив Прилєпін, мовиться, що після надання Томосу Україні найбільший російський Свято-Пантелеймонів монастир на Афоні нібито буде передано під юрисдикцію ПЦУ. Також автор стверджує, що РПЦ позбавлять трьох з п'яти лавр, а приклад з України візьмуть Білорусь, Молдова та інші пострадянські країни, які прагнутимуть отримати релігійну незалежність від Москви.

«Незабаром РПЦ стиснеться до кордонів РФ. Але і там навряд чи їй дадуть спокій. Тепер же кілька парафій екс-Київського Патріархату на території РФ вже автоматично перетворилися на парафії Константинопольського Патріархату. І тут пішли чутки, що Стамбул туди скоро призначить цілого митрополита. І розкол буде тепер не в Україні. А розкол тепер буде в Росії... Так що, РПЦ битимуть боляче та показово», – зауважив він.

Водночас чоловік переконує, що все це виллється в іміджеві, політичні та економічні втрати для всього населення Росії.

Прилєпін, зі свого боку, підтримав таку позицію та оприлюднив своє бачення щодо неминучості розвалу РПЦ як впливової ідеологічної структури.

«Так буде. Коли я про це почав говорити, одразу три "православних" сайти вустами своїх авторів звинуватили мене в екстремізмі, ліберал-християнстві й розпалюванні. Я не знаю конкретно, що відбувається в надрах РПЦ. Але припускаю, що там іде точкова робота та торгівля. "А ось це залиште, а отам не чіпайте, а якщо ви нам так, то ми вам так". Така стратегія є приреченою на невдачу. Ми програємо», – зазначив окупант.

Крім того, літератор поділився на своїй сторінці думкою диякона РПЦ Іллі Маслова про вплив Томосу на майбутнє православ'я в Росії. На переконання священнослужителя, його Церква безпосередньо зіткнеться із загрозою розколу вже у 2019 році. Водночас він вважає, що автокефалія в Україні призведе до невідворотної поразки ідеології "русского міра".

«Без прямої політичної волі та силового втручання Росії у справу захисту гнаних вірян канонічної Української церкви (а УПЦ – це, згадаємо на хвилинку, ще й територія Криму та Донбасу) церковні "політтехнологи" у Московській патріархії та скандальні біляцерковні блогери будуть проштовхувати різні злочинні компроміси, ідею "відпустити" Україну, дарувати їй "канонічну автокефалію". Якщо це станеться, ідеям "русского мира" та "російської весни" буде завдано підступного та нищівного удару. Вірні та гнані православні України від нас відвернуться, а в самій РПЦ почнуться незворотні відцентрові процеси»,– зазначив Маслов.