• Головна
  • Новини
  • Андрій Юраш: Московський Патріархат готує ідеологічне обгрунтування закликів до непокори...

Андрій Юраш: Московський Патріархат готує ідеологічне обгрунтування закликів до непокори

14.11.2018, 11:43
Андрій Юраш: Московський Патріархат готує ідеологічне обгрунтування закликів до непокори - фото 1
Українська Православна Церква (Московського Патріархату) готує ідеологічне обгрунтування закликів до дестабілізації ситуації в Україні.

Українська Православна Церква (Московського Патріархату) готує ідеологічне обгрунтування закликів до дестабілізації ситуації в Україні.

Таку думку висловив у коментарі Укрінформу директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України, релігієзнавець кандидат політичних наук, доцент Андрій Юраш.

"Формально буде ідеологія захисту прав канонічної Церкви, захисту віруючих. Насправді (і про це є в сьогоднішніх документах архиєрейського Собору та в попередніх заявах керуючого справами) є відсилання до так званої соціальної концепції Російської Церкви і Української Православної Церкви, де є теза про можливість застосування насильницьких дій у випадку, коли, мовляв, держава застосовує якісь заходи, які не вкладаються в межі канонічного поля. Отже, в цій ситуації виходить, що Московський Патріархат готує ідеологічне обгрунтування для того, щоб закликати до заходів непокори, до дестабілізації ситуації", - зазначив він.

Експерт зауважив, що представники УПЦ (МП) не шукають компромісу та не бажають ставати на шлях порозуміння.

"Для того, щоб насправді унеможливити вільну, демократичну розмову між єпископатом і Президентом держави, і була артикульована вимога "тільки на нашій території"... Ця вимога є свідомим, зрежисованим методом того, щоб мати підставу не прийняти базову президентську умову такої зустрічі, піти у свідому конфронтацію. І вже на базі цієї конфронтації потім розгортати будь-які інші моделі, які можуть мати в собі елементи непорозуміння і конфліктності", - вважає Юраш.

За його словами, наразі спостерігається "перетворення УПЦ в абсолютно відвертий політичний інструмент впливу РФ на ситуацію в ширшому суспільному контексті України".

"Щодо розриву євхаристійного єднання з Константинополем, то це абсолютно прогнозований крок, УПЦ (МП) є невіддільною частиною Російської Церкви, тому вже 15 жовтня були прийняті відповідні рішення з боку Москви, і, відповідно, в такому ж контексті це підтвердила саме українська частина Російської Церкви", - додав релігієзнавець.