• Головна
  • Новини
  • Адвокати Балуха готують клопотання про його умовно-дострокове звільнення – архиєпископ Климент...

Адвокати Балуха готують клопотання про його умовно-дострокове звільнення – архиєпископ Климент

13.11.2018, 10:28
Адвокати Балуха готують клопотання про його умовно-дострокове звільнення – архиєпископ Климент - фото 1
Адвокати українського політв'язня Володимира Балуха готують позов до суду про його умовно-дострокове звільнення.

Адвокати українського політв'язня Володимира Балуха готують позов до суду про його умовно-дострокове звільнення. Про це "Громадському" повідомив архиєпископ Сімферопольський і Кримський Української Православної Церкви Київського Патріархату Климент. Про це інформує видання «Гордон».

Він розповів, що тиждень тому разом з адвокатом Дмитром Дінзе відвідав колонію в окупованій Керчі, куди етапували Балуха.

Балух.jpg

"Начальник колонії сказав, що Володя знаходиться на карантині. Із Володею працювали психологи. Зауважень з боку керівництва колонії до нього немає. Зараз адвокати працюють над тим, щоб подати позов до суду щодо умовно-дострокового звільнення", – сказав Климент.

Він зазначив, що його повноваження громадського захисника закінчилися, тому він має доступ до Балуха тільки як священик.

"Чекаємо засідання суду, можливо, суд мене знову призначить громадським захисником", – додав архиєпископ.

Фермера з Роздольненського району Криму Володимира Балуха було затримано після обшуку в грудні 2016 року. Як стверджували у ФСБ, на горищі його будинку виявили набої і тротилові шашки.

У серпні 2017 року проти Балуха відкрили ще одну кримінальну справу – за заявою начальника Роздольненського ізолятора тимчасового тримання Валерія Ткаченка, який стверджував, що активіст його побив. За інформацією захисту українця, Ткаченко сам напав на Балуха, вдарив його й образив.

У липні 2018 року за сукупністю двох кримінальних справ Балуха засудили до п'яти років колонії загального режиму і штрафу в розмірі 10 тис. руб. (приблизно 4 тис. грн). У своєму останньому слові українець заявив про політичний мотив переслідування. 3 жовтня так званий Верховний суд в окупованому Криму скоротив строк тюремного ув'язнення Балуха на один місяць.

Адвокати і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію – через прапор України, який було вивішено у дворі його будинку.
19 березня Балух оголосив безстрокове голодування. Після місяця повної відмови від їжі, щоб уникнути насильницького годування, українець погодився щодня вживати мінімальний набір продуктів. За час голодування Балух утратив понад 30 кг.

На час етапування в колонію активіст вирішив припинити голодування.

18 жовтня заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз повідомив, що Балуха етапували в колонію в Керчі.

10 листопада Кримська правозахисна група повідомила, що, за даними адвоката Балуха Тараса Омельченка, ознак фізичного або психологічного тиску на активіста не виявлено.