• Головна
  • Новини
  • «Це не розкол світового православ’я, а капітуляція Москви». - Портников...

«Це не розкол світового православ’я, а капітуляція Москви». - Портников

17.10.2018, 09:57
«Це не розкол світового православ’я, а капітуляція Москви». - Портников - фото 1

Жодних реальних важелів впливу на патріарха Варфоломія, окрім "Новачка", у Москви немає. Синод Російської Православної Церкви капітулював перед Константинопольським Патріархом Варфоломієм. Так політичний оглядач Віталій Портников прокоментував рішення РПЦ розірвати стосунки зі Вселенським Патріархатом.

Розрив відносин Московського Патріархату зі Вселенським – це не розкол світового православ'я, а капітуляція Москви. Таку думку у своєму Telegram висловив політичний оглядач Віталій Портников, інформує видання «Гордон».

Портников.jpg

"Синод Російської Православної Церкви капітулював перед Константинопольським Патріархатом. Єдине, на що виявилися здатні єрархи, – заборонити вже не тільки священикам, але й мирянам причащатися в церквах Константинопольського Патріархату", – підкреслив він.

Портников нагадав, що в 1996 році РПЦ уже розривала євхаристійне спілкування з Константинополем на знак протесту проти відновлення канонічної території Вселенського Патріархату в Естонії, але за кілька років відносини було поновлено.

"Синод РПЦ просто продемонстрував, що жодних реальних важелів впливу на Патріарха Варфоломія – окрім "Новачка", зрозуміло, – у Москви немає. На розкол світового православ'я в Москві не зважилися. Можливо, ще й тому, що є розуміння, що спроба розколу могла б на практиці обернутися ізоляцією самої РПЦ", – заявив журналіст.

Синод Вселенського Патріархату, який засідав 9–11 жовтня у Стамбулі, скасував рішення від 1686 року про передання української Церкви в управління Московського Патріархату. Окрім того, із предстоятеля Української Православної Церкви Київського Патріархату Філарета було знято накладену РПЦ анафему, йому і Предстоятелю Української Автокефальної Православної Церкви Макарію повернуто канонічний статус. У відповідь 15 жовтня Синод РПЦ оголосив про розрив євхаристійного спілкування з єрархами, духовенством і мирянами Вселенського Патріархату.