• Головна
  • Новини
  • Московська Церква втратила монополію не тільки в Україні, – політолог...

Московська Церква втратила монополію не тільки в Україні, – політолог

05.10.2018, 12:18
Московська Церква втратила монополію не тільки в Україні, – політолог - фото 1
У Росії існує сильна залежність Церкви від влади Путіна. Тому росіяни іронічно оцінюють роль православ'я і Патріарха у великій політиці, через що знижується довіра до цього інституту.

У Росії існує сильна залежність Церкви від влади Путіна. Тому росіяни іронічно оцінюють роль православ'я і Патріарха у великій політиці, через що знижується довіра до цього інституту.

Про це 24 каналу розповів директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.

За словами експерта, проблема довіри до Церкви – стара. Ще в 1917 році після миттєвого обвалення царського режиму раптом виявилося, що росіяни так само сильно ненавидять і Церкву. Російська Церква, бувши джерелом державності в Росії, не змогла утримати ні власну владу, ні царя.

"Московська Православна Церква в Росії давно перетворилася на потужний пропагандистський інструмент контролю за населенням і легітимації влади. Тому успіхи Церкви в Росії – це успіхи країни. Поразка Церкви – поразка країни. Тому росіяни обережно просять дистанціюватися Церкву, як охоронця віри, від політики влади. Коли Патріарх Кирило заявляє, що підвищення пенсійного віку – це нормально, це неприйнятно. Такого росіяни не очікували", – зауважує Віктор Небоженко.

При цьому політолог наголосив, що московська Церква втрачає монополію на православ'я по всій території СНД.

«Заява Вселенського Патріарха Варфоломія, що Україна має право на власну Церкву – репутаційний удар по монополії Московського Патріарха по всьому СНД. А Російська Православна Церква не знайшла нічого іншого, як використовувати путінські методи боротьби з противником – облила брудом Варфоломія. І Варфоломій тепер, заручившись підтримкою Господа Бога, ніколи не простить Московському Патріархату хамства і нахабства», – підкреслив Небоженко.

Нагадаємо, як повідомлють російські ЗМІ з посиланням на результати опитувань "Левада-центру", рейтинг довіри росіян до Володимира Путіна знизився на 17% – тепер показник опустився до рівня 2013 року. Так, у 2017 році 75% опитаних росіян вважали, що Путін "цілком заслуговує" довіри. Натомість зараз таких – 58%.

На зміну поглядів росіян міг вплинути шок від контрасту передвиборних обіцянок з пенсійною реформою. Росіяни найбільше довіряють армії – 66%. Третє місце у рейтингу довіри після армії і президента отримують спецслужби і ФСБ – 50%. Церкві довіряють лише 48% опитаних.