• Головна
  • Новини
  • США не бере участі у вирішенні релігійних питань в Україні, — Волкер...

США не бере участі у вирішенні релігійних питань в Україні, — Волкер

25.09.2018, 12:28
США не бере участі у вирішенні релігійних питань в Україні, — Волкер - фото 1
Cпецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер в інтерв’ю виданню “Ехо Москви”, коментуючи питання щодо надання автокефалії УПЦ, заявив, що США не бере участі у вирішенні релігійних питань в Україні.

Cпецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер в інтерв’ю виданню “Ехо Москви”, коментуючи питання щодо надання автокефалії УПЦ, заявив, що США не бере участі у вирішенні релігійних питань в Україні. Про це передає УНН.

“США є світською державою; ми не релігійна структура. Тому ми не беремо участі у вирішенні релігійних питань в Україні”, — сказав Волкер.

За його словами, США заснована на принципі свободи віросповідання і складається з представників всіх конфесій.

"А в цьому випадку склалася ситуація, коли багато віруючих, багато громадян України вважають, що їм відмовляють у їх власному трактуванні своєї релігії, в утвердженні їх власного шляху до Бога і самореалізації як віруючих. І ми підтримуємо право кожної людини мати свої власні переконання і свою власну повагу до цих переконань. Так що, знову ж таки, нас турбує ситуація, коли якась зовнішня сила обмежує здійснення свободи віросповідання. І ми завжди будемо ставати на бік підтримки самих віруючих", — зазначив спецпредставник США.

На його думку, питання про надання автокефалії УПЦ може бути розглянуте як політичне лише з російської сторони.

"Я вважаю, що це питання розглядається як політичне тому, що Росія робить його політичним питанням, оскільки не хоче, щоб Україна мала незалежну Церкву. Це дуже політичне рішення, що виходить від російської сторони", - сказав Волкер.

Він додав, що ці питання повинні розглядати, зокрема, Вселенський Патріарх і його Синод, які займаються вирішенням релігійних питань.

Як інформувала РІСУ, 7 вересня Вселенський Патріархат призначив двох екзархів у Києві для підготовки до процесу надання автокефалії.

РПЦ назвала це призначення "вторгненням на свою канонічну територію" та пригрозила розривом євхаристійного спілкування.

14 вересня Синод РПЦ прийняв рішення припинити участь у структурах під верховенством Константинопольського Патріархату і поминанні Вселенського Патріарха Варфоломія під час Богослужінь.

Того ж дня Предстоятель УПЦ (МП) Онуфрій, доповідаючи учасникам Синоду РПЦ, заявив, що священнослужителі його Церкви не зустрічатимуться з екзархами Вселенського Патріарха в Україні, бо ті приїхали сюди без їхнього благословення.

17 вересня екзархи Вселенського Патріархату на зустрічі з Президентом України Петром Порошенком у Києві заявили, що процес надання автокефалії УПЦ є «вирішеним питанням».