• Головна
  • Новини
  • Незалежна УПЦ для Путіна стане землетрусом, - британський політолог...

Незалежна УПЦ для Путіна стане землетрусом, - британський політолог

13.09.2018, 12:48
Незалежна УПЦ для Путіна стане землетрусом, - британський політолог - фото 1
Британський та канадський політолог українського походження Тарас Кузьо вважає, що незалежна Українська Церква стане для Путіна "землетрусом".

Британський та канадський політолог українського походження Тарас Кузьо вважає, що незалежна Українська Церква стане для Путіна "землетрусом".

Про це він написав у статті для американського аналітичного центру Atlantic Council, повідомляє Тиждень ua.

За його словами, тепер, коли Україна ще на один крок наблизилася до отримання Томосу, можна без перебільшення сказати, що надання автокефалії є настільки ж значимим для мільйонів українців, як і розпад совка.

Автор наголошує, що отримання Томосу – останній елемент істинної незалежності України. Після анексії Криму та початку збройного конфлікту у східній Україні, РПЦ та УПЦ (МП) не вдалося підтримати нейтралітет. Російське духовенство "благословило" російських націоналістів, які відправилися воювати на Донбас. Деякі священнослужителі УПЦ (МП) відмовилися служити на похоронах українських солдатів, а очільник УПЦ МП (МП) митрополит Онуфрій (Березовський) і вище духовенство відмовилися встати у Раді під час вшанування Героїв України.

Зокрема, рішення про надання автокефалії Україні варто розуміти у трьох аспектах.

По-перше, Константинопольський Патріархат на собі відчув достатньо російське втручання і бачать появу автокефальної УПЦ як спосіб скорочення розміру російського патріархату.

По-друге, це національна ідентичність. СРСР і РФ використовували прийняття православ’я у 988 році для того, щоб претендувати на Київську Русь як на "першу російську державу". Цю фейкову думку іноді повторюють західні журналісти й історики. Російська і західна історіографія ігнорує існування українців протягом багатьох століть і пов’язує їх з росіянами й білорусами.

Так, росіяни вважають, і Путін постійно це повторює, що Київська Русь породила три групи східних слов’ян. "У 2007 році "Русский мир" мав на меті об’єднати Білорусь, Росію та Україну навколо Російської Православної Церкви й стати ядром Євразійського економічного союзу. Путін і російські націоналісти розуміють слово "русский" як таке, що включає три гілки: білоруси, росіяни та українці, і вважають українців "маленькими росіянами". Українці та росіяни - це "один народ", і, як сказав Путін до Ради НАТО-Росія у 2008 році Україна є штучним державою", - зауважує політолог.

Україна ж відкидає ідеологію "русского мира". Автор стверджує, що автокефалія посилить український патріотизм, підтримуватиме національну інтеграцію й прискорить остаточне розлучення з Москвою.

У свою чергу, третій аспект – це геополітика. Незалежна УПЦ означатиме, що РПЦ вже не буде найбільшою православною Церквою у світі. Українська й Румунська Православні Церкви будуть приблизно однаковими за розмірами. Константинополь матиме вірного українського союзника у відносинах з РПЦ. Крім того, поки РПЦ передбачувано є антизахідною, як і путінський режим, автокефальна УПЦ буде проєвропейською.