• Головна
  • Новини
  • Російські спецслужби знову провокують протистояння навколо Почаївської Лаври...

Російські спецслужби знову провокують протистояння навколо Почаївської Лаври

07.09.2018, 15:07
Російські спецслужби знову провокують протистояння навколо Почаївської Лаври - фото 1
Нещодавно в соціальних мережах поширили дописи, що начебто з храмового комплексу, який перебуває у користуванні УПЦ (МП), вивозять цінні речі. Ситуацію прокоментував депутат Почаївської міської ради Тарас Паляниця.

Нещодавно в соціальних мережах поширили дописи, що начебто з храмового комплексу, який перебуває у користуванні УПЦ (МП), вивозять цінні речі. Ситуацію прокоментував депутат Почаївської міської ради Тарас Паляниця.

На своїй сторінці у «Фейсбуці» він зазначив, що перевірив інформацію, інформує Zik.

«Майже цілий день пишуть та телефонують друзі і знайомі, аби дізнатися інформацію щодо вивозу майна та речей з Почаївської лаври. Сьогодні періодично їздив по центру й околицях міста. Жодного габаритного руху транспорту не було. Все, як щодня», – повідомив Паляниця.

 Депутат спростував, що з Почаївської лаври вивозять майно до Росії. Водночас, він не виключає, що частина реліквій може перебувати вже за межами лаври.

«Давайте будемо відвертими – «господарюючи» десятки років у монастирі, теперішні насельники (монахи) при найменшому бажанні вже давно могли б все вивезти. Маючи чималі ресурси і техніку, ці дяді з бородами вже давно могли б перевезти цінне майно на «расію-матушку», – зазначив депутат.

Напередодні у «Фейсбуці» громадська активістка Тамара Лозова написала про те, що з території Почаївської лаври почали вивозити всі матеріальні цінності і, разом з тим, автобусами завозять підозрілих людей.

Жінка зазначила, що їй телефонували знайомі, які мешкають у Почаєві. За її словами, біля лаври перебуває велика кількість транспорту, а місцеві припускають, що це МП вивозить до Росії цінне майно у зв’язку з можливістю отримання Україною Томосу.

«Кого завозять в автобусах із заштореними вікнами? Здогадатися легко. Вже було таке. Не сумніваюсь, що те ж саме діється і в інших лаврах та церквах», – написала активістка.

Почаївська_лавра.jpeg

З цього приводу сайт TeNews провів власне розслідування і повідомив:

«Після невдалої провокації з футболками, які використали російські спецслужби під час хресної ходи з написами: «готуйтесь до війни», одразу була запущена інша спецоперація, яка реалізовувалася через соціальну мережу «фейсбук», де користувачі почали закидати інформацію, що з Почаївської Лаври почали вивозити реліквії та історичні цінності і були завезені невідомі особи. Пости з інформацією такого змісту набирали сотні і тисячі «лайків» та «репостів». Мета – спровокувати силове протистояння. Ми провели своє власне розслідування, також це зробили правоохоронці, проте жодних підтверджень даній інформації нам так і не вдалося знайти.

Ми звертаємося до активних користувачів соціальних мереж, блогерів, журналістів, громадських активістів - аналізувати інформацію перед тим, як її ретранслювати. Російські спецслужби намагаються нас використовувати у своїх "брудних" технологіях».

Нагадаємо, Свято-Успенська Почаївська лавра розташована у Кременецькому районі на Тернопільщині.

Тернопільська облрада неодноразово зверталася до Президента і Верховної ради України з проханням повернути святиню у власність держави.

У зверненнях ішлося про те, що розпорядженням уряду Віктора Януковича від 17 липня 2003 року, попри позицію громадськості, споруди Почаївської лаври виключили зі складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника.

У грудні того ж року комплекс споруд передали в безкоштовне користування представникам Української православної церкви (Московського патріархату). Договір діє 49 років – до 1 січня 2052 року.