• Головна
  • Новини
  • Патріарх Кирил привітав з Днем незалежності Молдову, Україну не згадав...

Патріарх Кирил привітав з Днем незалежності Молдову, Україну не згадав

28.08.2018, 09:03
Патріарх Кирил привітав з Днем незалежності Молдову, Україну не згадав - фото 1
“Сердечні вітання” з Днем державної незалежності Республіки Молдова направив 27 серпня очільник РПЦ Патріарх Кирил (Гундяєв) президенту Республіки Ігорю Додону, фактично відстороненому рішенням Конституційного суду Молдови від виконання своїх повноважень,

“Сердечні вітання” з Днем державної незалежності Республіки Молдова направив 27 серпня очільник РПЦ Патріарх Кирил (Гундяєв) президенту Республіки Ігорю Додону, фактично відстороненому рішенням Конституційного суду Молдови від виконання своїх повноважень, повідомляє Релігійна правда з посиланням на Портал-Credo.ru.

“За минулі роки країна пройшла непростий шлях розвитку, – міркує предстоятель РПЦ. – Відрадно, що ні політичні зміни, ні економічні труднощі не змогли стати перешкодою для продовження важливого процесу творення миру і громадянської злагоди”.

У своєму привітанні Кирило приділяє велику увагу вірності значної частини молдавського суспільства церковної юрисдикції Московського Патріархату:

“Переконаний, що вірність неминущим ідеалам Православ’я буде і надалі запорукою єднання суспільства, а плідна співпраця Церкви з державною владою послужить утвердженню традиційних моральних цінностей в житті Ваших співвітчизників і процвітання країни”.

Цього року офіційні органи РПЦ не опублікували поздоровлень Патріарха з Днем незалежності України, з якими він як правило виступав в минулі роки, в тому числі вітаючи і нині діючого президента Петра Порошенка.

Обставини проголошення незалежності України і Молдови в серпні 1991 року були схожими – така можливість з’явилася у цих країн в результаті краху ДКНС і остаточного розпаду СРСР. Україна і Молдова проголосили незалежність з різницею в три дні: Україна – 24 серпня, а Молдова – 27-го.

У контексті майбутніх в 2019 році виборів президента України високі представники РПЦ дозволяють собі робити гучні політичні заяви, які виражають їх бажання видалити з цієї посади Петра Порошенка.

Так, заступник голови ВЗЦЗ РПЦ протоєрей Микола Балашов, коментуючи 24 серпня виступ президента України на військовому параді в Києві, назвав його “воістину відчайдушною спробою утримати владу”, а самого главу української держави охарактеризував як “зарозумілого політика, якого не підтримує і десята частина народу“.