• Головна
  • Новини
  • У Сімферополі продовжили арешт фігурантам Бахчисарайської «справи Хізб-ут-Тахрір»...

У Сімферополі продовжили арешт фігурантам Бахчисарайської «справи Хізб-ут-Тахрір»

09.08.2018, 09:45
У Сімферополі продовжили арешт фігурантам Бахчисарайської «справи Хізб-ут-Тахрір» - фото 1
Підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя на два місяці продовжив запобіжний захід у вигляді арешту чотирьом фігурантам Бахчисарайської «справи Хізб-ут-Тахрір».

Підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя на два місяці продовжив запобіжний захід у вигляді арешту чотирьом фігурантам Бахчисарайської «справи Хізб-ут-Тахрір».

Сервер Мустафаєв, Едем Смаїлов, Тимур Ібрагімов і Сейран Салієвзалишаться в СІЗО до 9 жовтня, повідомляє Крим.Реалії.

Крим_суд.jpg

Судове засідання, що почалося з двогодинною затримкою, проходило у відкритому режимі. Обвинувачених прийшли підтримати близько 100 активістів, а також близькі родичі.

«Хочу зазначити: обвинувачені перебувають без їжі з сьомої ранку і до восьмої вечора. Адміністрація СІЗО не спромоглася забезпечити їх хоча б сухпайком. За цим фактом ми просили суд винести окрему ухвалу на адресу керівництва СІЗО, щоб надалі їх забезпечували мінімальної їжею і водою», – розповів  адвокат Сергій Легостов.

Він також зазначив, що під час засідання суду було заявлено відвід, який в результаті відхилили.

Як повідомляє кореспондент Крим.Реалії, під суд підтримати батька прийшла одна з дочок фігуранта Бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» Сейрана Салієва – Суріє, якій 8 серпня виповнилося 5 років.​

Суріє.jpg

«Найкращий подарунок – побачити свого батька. До зали суду її не пустили, батька вона побачила у вікно з двору. Спочатку вона дуже зраділа, але потім просто розплакалася. Але я все одно рада, що їм вдалося побачити одне одного. Я сподіваюся, що Сейрану це додасть сил на місяці вперед до наступного засідання», – прокоментувала  дружина Сейрана Салієва –Муміне.

Напередодні підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя на два місяці продовжив запобіжний захід ще чотирьом фігурантам Бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір».

У жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая. Це Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекір'яєв і Ернес Аметов. ФСБ інкримінує їм участь у забороненій в Росії та в анексованому нею Криму організації «Хізб ут-Тахрір».

21 травня 2018 року в Криму затримали координатора «Кримської солідарності» Сервера Мустафаєва і кримського татарина, мусульманина Едема Смаїлова. Звинувачення проти них долучили до Бахчисарайської «справи «Хізб ут-Тахрір».

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії та в окупованому нею в 2014 році Криму. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» у 2003 році, включивши організацію до списку об'єднань, названих «терористичними».

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокати зазначають, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці та кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам. Міжнародне право забороняє вводити на окупованій території законодавство держави-окупанта.