• Головна
  • Новини
  • Генпрокуратура отримала доступ до матеріалів ДМС про громадянство Новинського...

Генпрокуратура отримала доступ до матеріалів ДМС про громадянство Новинського

05.08.2018, 10:26
Генпрокуратура отримала доступ до матеріалів ДМС про громадянство Новинського - фото 1
Генеральна прокуратура отримала доступ до матеріалів Державної міграційної служби про українське громадянство народного депутата від "Опозиційного блоку", олігарха Вадима Новинського.

Генеральна прокуратура отримала доступ до матеріалів Державної міграційної служби про українське громадянство народного депутата від "Опозиційного блоку", олігарха Вадима Новинського.

Про це йдеться у рішенні Печерського районного суду Києва від 31 липня, повідомляє Українська правда.

Тоді суддя надав слідчим доступ до справи Державної міграційної служби про прийняття Новинського до громадянства та дозволив вилучити документи.

"У органу досудового розслідування виникли обґрунтовані сумніви вважати, що в матеріалах справи… відсутній оригінал Указу президента України Януковича Віктора Федоровича… про прийняття до громадянства України Новинського Вадима Владиславовича", – йдеться в рішенні.

Відповідно, прокуратура вважає, що в документах відсутній і підпис Януковича як уповноваженої особи.

Крім того, слідчі наполягають, що "необхідно дослідити справжність підписів та написів" від імені самого Новинського.

Йдеться про справу щодо тиску Януковича та інших представників влади на Українську Православну Церкву (МП), зокрема, викрадення помічника покійного митрополита Володимира – архиєпископа Драбинка.

Слідство стверджує, що "були зібрані необхідні докази винуватості" нардепа, однак виникла необхідність отримати можливість використовувати як докази матеріали справи про надання йому громадянства.

Крім того, того ж 31 липня суд знову дав дозвіл на затримання трьох головних підозрюваних: Віктора Януковича, екс-очільника МВС Віталія Захарченка та колишнього начальника ГУМВС Валерія Коряка. Усі вони втекли з країни та переховуються від правоохоронців.

Пізніше речниця генпрокурора Юрія Луценка Лариса Сарган уточнила у коментарі УП, що співробітники ГПУ отримали доступ до документів, щоб зібрати дані про особу по відповідній справі.

"ГПУ отримала доступ до документів для того, щоб зібрати характеризуючі дані про особу, яка проходить по справі. Перевірка законності надання громадянства Новинському є виключною компетенцією ДМС та комісії при АП, що розглядає ці питання", - пояснила Сарган.

Російський бізнесмен Новинський отримав громадянство України від тодішнього президента Віктора Януковича 1 червня 2012 року.

26 квітня 2016 року Порошенко доручив Державній міграційній службі перевірити законність надання громадянства Новинському, адже петиція про позбавлення екс-соратника Януковича громадянства України набрала понад 25 тисяч голосів.

Сам Новинський заявив, що громадянство Янукович йому дав на прохання Порошенка.

8 грудня 2016 року Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності Новинського. Проте згоди на арешт чи затримання Новинського у ГПУ немає.

Новинський, за версією слідства, утримував під вартою архиєпископа Драбинка з метою змусити митрополита Володимира відректися від престолу.