• Головна
  • Новини
  • Вплив УПЦ (МП) на суспільство виходить за рамки релігійного життя, - експерт...

Вплив УПЦ (МП) на суспільство виходить за рамки релігійного життя, - експерт

29.07.2018, 10:05
Церква намагається впливати на політику, але цей вплив не є в позитивному контексті. Це доволі шкідливий процес, який може бути згубним як для держави, так і для Церкви.

Церква намагається впливати на політику, але цей вплив не є в позитивному контексті. Це доволі шкідливий процес, який може бути згубним як для держави, так і для Церкви.

Про це на телеканалі ZIK заявив керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко.

«У заяві Президента про Томос про автокефалію є кілька аспектів. Перший, звичайно ж, політичний. Релігійні діячі та їх конфесії завжди користувались досить великою підтримкою і довірою з боку українців», – підкреслив експерт.

Тому, вважає він, дослідження, які проводив президентський штаб, показали, що це може бути одним із важливих аспектів для того, аби переорієнтувати виборців та залучити їх на свій бік.

«А другим аспектом є величезний вплив, який здійснює церква Московського Патріархату на суспільно-політичне життя в Україні. Цей вплив є занадто великим. Жодна незалежна держава у світі не може допускати подібного», – запевнив Михайло Дяденко.

Він певен, що цей вплив потрібно припиняти, оскільки він виходить далеко за рамки релігійного життя.

«Церква намагається впливати на політику. Але цей вплив не в позитивному контексті, коли Церква могла б переконувати вірян не грішити, не красти, не фальсифікувати вибори. Церква просто стає інструментом, який допомагає політикам залучати на свій бік певну частину електорату. Це абсолютно шкідливий процес як для держави, так і для Церкви», – наголосив керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків.