• Головна
  • Новини
  • Кримських татар-мусульман Росія автоматично зараховує до числа терористів...

Кримських татар-мусульман Росія автоматично зараховує до числа терористів

09.07.2018, 12:05
Кримських татар-мусульман Росія автоматично зараховує до числа терористів - фото 1

Бранець Кремля Олег Сенцов голодує з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів. А їх лише за офіційною інформацією понад 60. Серед них 24 утримують у Російські Федерації, 40 – у Криму. І щотижня на півострові проводять нові обшуки та арешти. Кримських татар, які сповідують іслам, Росія автоматично зараховує до числа терористів, повідомляє 24 канал.

Бранець Кремля Олег Сенцов голодує з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів. А їх лише за офіційною інформацією понад 60. Серед них 24 утримують у Російські Федерації, 40 – у Криму. І щотижня на півострові проводять нові обшуки та арешти. Кримських татар, які сповідують іслам, Росія автоматично зараховує до числа терористів, повідомляє 24 канал.

Особливо часто затримують і кидають за ґрати учасників ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір".

Кримський татарин Емір-Усеїн Куку розповів, що коли в анексованому Криму почали зникати одновірці, він зайнявся їх пошуками. За це його затримали взимку 2016 і звинуватили в екстремізмі. Зараз Емір у СІЗО в Ростові-на-Дону. На знак протесту з 26 червня Куку оголосив голодування.

Стан його здоров'я погіршується. Даються взнаки побої.

Він казав, що болить голова, турбує серце. Його побили, коли ще був перший обшук, коли переслідування тільки починались. Якраз тоді у нього почались проблеми з нирками, попереком, колінами, – розповіла дружина активіста Мер'єм Куку, яка залишилася одна з двома дітьми.

Адвокат Еміль Курбедінов захищає одразу кількох фігурантів, що проходять у справі про екстремізм як учасники організації "Хізб ут-Тахрір-аль Ісламі" (дослівний переклад – "Ісламська партія визволення"). Загалом таких понад 20. ФСБ навіть поділила справи на групи за розташуванням осередків: Бахчисарайська, Ялтинська та Сімферопольська.

Усі затримані – кримські татари.

Емір Куку та Муслім Алієв проходять у одній справі. Обох їх утримують у слідчому ізоляторі ФСБ, решту бранців відділили. Справа ця – повністю сфабрикована, – зазначив адвокат Еміль Курбедінов.

Бранців звинувачують у спробі повалення конституційного ладу.

Курбедінов пояснив, що "Хізб-ут-Тахрір", яка у Росії визнана терористичною організацією, нічого спільного не має з кримськотатарськими активістами мусульманської віри. Втім, ФСБ не бачить різниці і практикує боротьбу і з одними, і з іншими, щоб писати звіти про свою успішну роботу та отримувати за це кошти. Та навіть представники "Хізб ут-Тахрір" запевняють, що вони – не терористи. Адже насилля суперечить їхній ідеології, а пророк Мухаммад проповідував мир.

«Росія послідовно проводить стару політику: була б людина, а стаття знайдеться. Якщо б у нас був офіс в РФ, у якому висів би портрет Путіна, як у Чечні у Рамзана Кадирова, то наша організація могла б собі спокійно існувати», – наголосив голова інформаційного офісу "Хізб Ут-Тахрір" в Україні Фазіл Амзаєм.

Цій організації понад 60 років, в Криму її осередки виникли у 90-х. Проте після окупації вони змушені були перейти в підпілля через переслідування. Попри те, що "Хізб-ут-Тахрір" виступає за відновлення традиційного мусульманського устрою – доказів її причетності до тероризму немає. На це Росії неодноразово вказували міжнародні правозахисні організації.

«Аби втихомирити татар, які виступають проти окупації, в Росії готові усіх їх записати в терористи і екстремісти.

Вони, як у сталінські часи, прагнуть бачити етнічно чистий російський Крим», – підкреслив лідер Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Тим часом затримання у справі "Хізб-ут-Тахрір" тривають.