• Головна
  • Новини
  • На окупованих територіях Донбасу посилюються репресії проти вірян різних релігій, - Ігор Козловський...

На окупованих територіях Донбасу посилюються репресії проти вірян різних релігій, - Ігор Козловський

03.07.2018, 10:16
На окупованих територіях Донбасу посилюються репресії проти вірян різних релігій, - Ігор Козловський - фото 1
Обшуки в мечеті "Аль-Амаль" в окупованому Донецьку і її закриття, які провело т. зв. МДБ ДНР, є черговим кроком до посилення репресій щодо віруючих на цій території.

Обшуки в мечеті "Аль-Амаль" в окупованому Донецьку і її закриття, які провело т. зв. МДБ ДНР, є черговим кроком до посилення репресій щодо віруючих на цій території.

Про це заявив президент Центру релігієзнавчих досліджень та міжнародних духовних відносин Ігор Козловський на прес-конференції в Укрінформі 2 липня.

Козловський.jpg

"Протягом останнього місяця на цій території почала з'являтися різна інформація: місцеві журналісти в інтернет-виданнях розповсюджували меседжі про мусульманську спільноту, яка буцімто є екстремістською. І тільки-но закінчився місяць Рамадан, їх почали безпідставно репресувати. Закрили молитовний будинок - мечеть "Аль-Амаль", викликали на допит представників цієї громади, і тепер вони під підпискою про невиїзд із території т.зв. ДНР. Я знаю цю спільноту вже дуже давно, і там немає нічого екстремістського, це звичайні віруючі, які навіть не стоять ні на яких політичних позиціях. Вони просто виконують свої релігійні настанови. Це свідчить про системний підхід до віруючих і не тільки мусульман. За цим стоїть політика російської держави, яку вона здійснює через своїх сателітів на території "ДНР/ЛНР" і окупованого Криму. Ми вбачаємо в цьому черговий крок щодо посилення репресій", - сказав Козловський.

Він зазначив, що в т.зв. ДНР працює не тільки т.зв. міністерство держбезпеки, а й ціла репресивна система - й місцева поліція, й прокуратура, і всі вони контролюються російськими спецслужбами.

"Цей крок - початку переслідування мусульман - є дуже тривожним. І ми закликаємо спільноту, громадянське суспільство, ЗМІ тримати це на контролі", - підкреслив релігієзнавець.

Водночас він додав, що на окупованих територіях Донбасу поступово вибудовується репресивна політика. На першому етапі це були бандформування, які репресували віруючих просто за те, що вони віруючі, - відбирали майно, вбивали людей. Потім заарештовували людей. Вони зникали - віруючі, політв'язні, звичайні бізнесмени, і долі багатьох невідомі.

"Зараз там переходять до нової тактики. Якщо простежити інформацію, яка була у них на телебаченні, в інтернет-виданнях, можна побачити послідовність - спочатку формується суспільна думка, потім лунають вигуки: куди дивиться правоохоронна система, у нас є екстремісти, які розповсюджують якусь літературу. І, начебто реагуючи на запити суспільства, влада робить обшук і знаходить цю літературу. Ми знаємо цю літературу, в ній немає нічого екстремістського. Але для пересічного громадянина це щось надзвичайне. Тобто вони переходять до нової форми - якщо ми народна республіка, є запит народу, тож ми реагуємо", - вважає Козловський.

Щодо Всеукраїнської Асоціації Громадських Організацій "Альраід", яка буцімто має відношення до мусульманської громади в Донецьку, то, за словами Козловського, "протягом багатьох років, і до війни, і під час війни, як частина громадянського суспільства України ця Всеукраїнська асоціація мала конкретну громадянську позицію і виступала за цілісність України, проти всіх зазіхань на наші території".

"І безумовно це дратує "той бік", який проти України. І там використовують позицію "Альраід" для того, щоб його прив'язати до тих чи інших процесів, які відбуваються на цих окупованих територіях, і звинувачувати. А далі - провести якусь міфічну лінію з "Братами-мусульманами" тощо, тобто зробити фейк, який спрацює в свідомості пересічного громадянина. Наша мета - зруйнувати подібні міфи", - наголосив релігієзнавець.