• Головна
  • Новини
  • Цьогоріч – 80-ті роковини акції руйнування українських церков Холмщини й Підляшшя...

Цьогоріч – 80-ті роковини акції руйнування українських церков Холмщини й Підляшшя

19.06.2018, 15:42
Цьогоріч – 80-ті роковини акції руйнування українських церков Холмщини й Підляшшя - фото 1
Цьогоріч виповнюються 80 роковини від трагічних подій – проведення акції руйнування українських православних церков на Холмщині і Південному Підляшші. Силами польського війська й поліції протягом 60 днів, у 1938 році, зруйновано 127 храмів і каплиць.

Цьогоріч виповнюються 80-ті роковини від трагічних подій – проведення акції руйнування українських православних церков на Холмщині і Південному Підляшші. Силами польського війська й поліції протягом 60 днів у 1938 році, зруйновано 127 храмів і каплиць.

Про це повідомляє ZIK з посиланням на прес-службу Інституту національної пам’яті.

руйнування_храмів.jpg

З середини травня до 16 липня 1938 року польська влада провела спеціальну кампанію, що отримала назву «ревіндикація» (з польської – «повернення майна») і найбільше зачепила Холмщину й Південне Підляшшя, заселені переважно українцями. Її мета – ліквідація православних храмів і громад. Акція була елементом цілеспрямованої політики тогочасної польської влади, спрямованої на асиміляцію українців.

За даними Люблінського воєводського уряду, було знищено 91 церкву, 10 каплиць, 26 молитовних будинків, загалом 127 святинь. Окрім цього, три церкви передано Римо-католицькій церкві, чотири храми використовували в якості моргів. Серед зруйнованих було 50 діючих церков, а також цінні пам’ятки церковної архітектури.

Військові та поліційні формування, які брали участь у руйнуванні храмів, прибували в населений пункт на світанку, інколи вночі. Їх супроводжували представники місцевої адміністрації. Якщо храм був діючим, виконавці акції примушували православного священика винести дарохранильницю – спеціальну посудину, що використовується для зберігання причастя. У випадку відмови погрожували ув’язненням. Проте частіше знищували сам храм разом із усім оснащенням, включно з парафіяльними бібліотеками чи архівами.

Під час цілеспрямованої руйнації українських православних церков у 1938 році, знищено найстаріші пам’ятки церковної архітектури на території тодішньої Польщі: храм у Білій-Підляській 1582 року, Замості 1589-го, в Корниці 1578-го та інші. Розібранню підлягала й одна з найстаріших мурованих православних церков у Польщі – Успіння Пресвятої Богородиці в Щебрешині (XVI ст.). Лише після протестів місцевої інтелігенції отримано згоду на її часткове збереження «у якості історичних руїн».

Знищення українських церков напередодні Другої світової війни стало одним із чинників подальшого загострення польсько-українських стосунків, їх переростання у конфлікт та збройне протистояння.