• Головна
  • Новини
  • Моніторингова місія ОБСЄ вивчає ставлення конфесій і суспільства України до створення єдиної помісної Церкви...

Моніторингова місія ОБСЄ вивчає ставлення конфесій і суспільства України до створення єдиної помісної Церкви

25.05.2018, 09:46
Моніторингова місія ОБСЄ вивчає ставлення конфесій і суспільства України до створення єдиної помісної Церкви - фото 1

21 травня в управлінні Одеської єпархії УПЦ КП відбулась робоча зустріч єпископа Одеського і Балтського Павла зі спостерігачами спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) Євою Гмелін та Арамом Арутюняном. Того ж дня в приміщенні єпархіального управління Запорізької єпархії УПЦ (МП) пройшла робоча зустріч з представниками Дніпровського офісу Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

21 травня в управлінні Одеської єпархії УПЦ КП відбулась робоча зустріч єпископа Одеського і Балтського Павла зі спостерігачами спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) Євою Гмелін та Арамом Арутюняном. Того ж дня в приміщенні єпархіального управління Запорізької єпархії УПЦ (МП) пройшла робоча зустріч з представниками Дніпровського офісу Організації з безпеки і співробітництва в Європі, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ КП і сайт УПЦ (МП).

місія_ОБСЄ.jpg

Темою розмови в Одеській єпархії УПЦ КП стало питання звернення єпископату, президента та парламента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні від 17 квітня 2018 року. Представників спеціальної моніторингової місії в Україні цікавлять процеси становлення помісної Української Православної Церкви та ставлення суспільства і віруючих до цього питання.

Представники спеціальної моніторингової місії подякували за насичену та плідну розмову з єпископом та висловили сподівання на подальшу співпрацю.

Того ж дня, 21 травня, в приміщенні єпархіального управління Запорізької єпархії УПЦ (МП) пройшла робоча зустріч з представниками Дніпровського офісу Організації з безпеки і співпраці в Європі. У ній взяли участь завідувач єпархіальної канцелярією протоієрей Геннадій Елін і настоятель архиєрейського собору на честь Покрова Пресвятої Богородиці протоєрей Олег Семенчук. Зі сторони спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні у зустрічі взяли участь спостерігачі Стівен Дуглас і Михайло Панов.

У ході діалогу представники Запорізької єпархії поінформували гостей про ситуацію навколо УПЦ (МП) як в регіоні, так і в Україні в цілому.

На початку бесіди протоієрей Геннадій Елін подякував представникам ОБСЄ за участь їхніх колег у хресному ході, який відбувся в Запорізькій єпархії 5 березня, у день Торжества православ’я. Він підкреслив, що саме участь міжнародних спостерігачів допомогло забезпечити охорону правопорядку, а також безпеку всіх православних запорожців, які відвідали захід.

Далі сторони обговорили актуальні питання, зокрема, представники єпархії розповіли про сучасний статус УПЦ (МП), який, за даними опитування в єпархії, влаштовує місцеве духовенство. Тому завідувач єпархіальної канцелярією протоєрей Геннадій Елін заявив, що "наша канонічна Церква Патріарха Варфоломія поки ні про що не просила" і "говорити про якусь автокефалію можна буде тільки тоді, коли відбудеться об’єднання церков всередині країни", цитує його сайт УПЦ (МП). У квітні в єпархії зібрали понад 15 тис. підписів проти надання автокефалії Українській Церкві, заявив священик.

Представники єпархії відкинули заяву народного депутата Дмитра Тимчука, опубліковану їм у Фейсбуці, про те, що правлячий архиєрей Запорізької єпархії митрополит Лука (Коваленко) регулярно відвідує так звані республіки ДНР і ЛНР і привозить звідти гроші на невідомо які цілі. Також як приклад упередженого ставлення з боку політиків до УПЦ (МП) було наведене звернення народного депутата Юрія Левченка до поліціі в Запорізькій області з приводу меморіального знака, встановленого Запорізькою єпархією на будівлі колишнього Будинку малятка, де в період Голодомору 1932- 1933 років загинуло понад 700 дітей.

"Чому раптом народний обранець, який абсолютно не має відношення до Запорізького краю, раптом перейнявся долею пам’ятного знака? Що це якщо не чергова спроба очорнити нашу Церкву?" – зазначив отець Олег Семенчук.

"Після обговорення низки проблемних аспектів церковного життя в Україні, присутні зійшлися на думці, що релігійна ситуація в країні як і раніше залишається напруженою. І якщо не стабілізувати її на державному рівні, це може привести до громадянського протистояння і подальшого поділу українського суспільства", - пише сайт УПЦ (МП).

На закінчення зустрічі всі її учасники висловили надію на подальшу співпрацю і взаєморозуміння.

Теги: #ОБСЄ