• Головна
  • Новини
  • Новинський: УПЦ (МП) знайде свою автокефалію без політиків і без тиску іноземних партнерів України...

Новинський: УПЦ (МП) знайде свою автокефалію без політиків і без тиску іноземних партнерів України

18.05.2018, 10:36
Новинський вважає, що зараз в Україні деякі політкола намагаються створити "образ ворога" в особі канонічної УПЦ (МП). Нападки на Церкву носять системний характер і явно координуються з одного центру.

Новинський вважає, що зараз в Україні деякі політкола намагаються створити "образ ворога" в особі канонічної УПЦ (МП). Нападки на Церкву носять системний характер і явно координуються з одного центру.

Про це у своєму блозі на сайті "Обозреватель" написав народний депутат Вадим Новинський, повідомляє РБК-Україна.

"Зараз в Україні деякі політичні кола намагаються створити образ ворога в особі канонічної УПЦ. Нападки на Церкву носять системний характер і явно координуються з одного центру. Із завидною постійністю провладні політики і вся пишуча і мовлення обслуга несуть всякого роду неправду, наприклад, поширюють брехню про те, що священики УПЦ відмовляються відспівувати ветеранів АТО. Подібних прикладів маса. Українську Православну Церкву хочуть представити, як структуру, діючу в інтересах Росії, проти інтересів України і нашого народу. Безглуздість і дурість подібних звинувачень зрозуміла будь-якій розсудливій людині. Напевно, важко знайти тих, хто зробив для світу і єдності нашої країни більше, ніж наша Українська Православна Церква. І важко знайти більшого патріота України ніж її предстоятель Блаженніший Митрополит Онуфрій", - написав він.

Лідер "Партії миру" також висловив побоювання, що якщо всі надії ініціаторів звернення до Вселенського Патріарха не виправдаються, у цьому можуть УПЦ (МП), "поставивши священиків і мільйони парафіян під удар праворадикальних угруповань та псевдопатріотичних бандформувань. Можливі наслідки, їх кривавість і масштаб, важко навіть оцінити. По суті це може стати прологом до громадянської війни в Україні".

"У цьому ура-патріотичному передвиборчому запалі, багато геть забувають, що саме завдяки Церкві все ще зберігається нехай слабке, але єдність усіх українських земель - в тому числі Криму й Донбасу, де православ'я залишається під юрисдикцією УПЦ. Забувають, що саме Церква відіграла визначальну роль у вирішенні питання першого масового обміну полоненими в грудні минулого року. Забувають, що саме Церква здатна відіграти ключову роль у примиренні сторін та "зшиванні" країни після, коли світ неминуче повернеться на нашу землю. На жаль далі своєї кишені, і найближчих виборів люди розпалює релігійний конфлікт в Україні не бачать", - зазначає Новинський.

Він також упевнений, що ці події "ставлять під загрозу саме існування нашої країни".

Новинський допускає, що УПЦ (МП) рано чи пізно знайде свою автокефалію, але зробить це "легітимним шляхом, без втручання з боку політиків і без тиску з боку іноземних партнерів" України".

У завершенні політик зазначив, що об'єднання українського Православ'я, і звернення щодо автокефалії повинні стати результатом процесів всередині Церкви, всередині українського Православ'я, а не політичною програмою президента під майбутні вибори, не елементом виборчих технологій і не політичним "фіговим листком", який повинен сховати на час від українців катастрофу в економіці і соціальній сфері, провал реформ, корупцію, беззаконня і свавілля на вулицях країни.

"Набуття єдності всіх православних України може і повинно здійснитися спочатку в серцях людей в ім'я спасіння кожної душі. І я вірю, що воно обов'язково здійснитися в ім'я миру і в ім'я майбутнього нашої країни".