• Головна
  • Новини
  • Кирил Говорун про УПЦ (МП): «Зараз вплив олігархів на Церкву є безпрецедентним»...

Кирил Говорун про УПЦ (МП): «Зараз вплив олігархів на Церкву є безпрецедентним»

17.05.2018, 10:41
Кирил Говорун про УПЦ (МП): «Зараз вплив олігархів на Церкву є безпрецедентним» - фото 1

Архимандрит Української Православної Церкви (Московського Патріархату), професор університету в Лос-Анджелесі отець Кирило Говорун в інтерв’ю Громадському радіо розповів, як Янукович щодо УПЦ (МП) порушив принцип відділення Церкви від держави і як сьогодні щодо цієї ж Церкви працює проект так званого християнського соціалізму Михайла Добкіна.

kyrylo-govorun.jpgАрхимандрит Української Православної Церкви (Московського Патріархату), професор університету в Лос-Анджелесі отець Кирило Говорун в інтерв’ю Громадському радіо розповів, як Янукович щодо УПЦ (МП) порушив принцип  відділення Церкви від держави і як сьогодні щодо цієї ж Церкви працює проект так званого християнського соціалізму Михайла Добкіна.

«Автокефальні Церкви – самоврядовані. Церква сама обирає собі голову. У політичній сфері аналогом автокефалії є суверенність держави”, – каже Кирило Говорун.

Найбільш брутальною формою зловживання владою, цими симфонічними стосунками з Церквами, за словами архимандрита Кирила,  були часи Януковича.

«Він значною мірою поставив інші Церкви, окрім УПЦ (Московського Патріархату – ред.), за межі своєї сфери інтересів. Найбільше насильство, найбільше порушення принципу відділення Церкви від держави Янукович застосував саме до УПЦ (МП), до свого фаворита. Це ми бачили в історії зі спробами усунути Митрополита Володимира. Януковичу потрібна була керована Церква, яка б його підтримувала, яка б за нього голосувала», – каже Кирил Говорун.

Якщо сьогодні говорити про Українську Православну Церкву, то він так охарактеризував ці стосунки.

«Це вже не симфонія з державою, а з олігархатом або з певною політичною партією – Опозиційний блок. Ми бачимо проект так званого християнського соціалізму Михайла Добкіна. Найбільше зиску з цього має Вадим Новинський. Зараз вплив олігархів на Церкву є безпрецедентним», – вважає о. Кирило Говорун.