• Головна
  • Новини
  • Автокефалія Української Церкви може перетворити Росію на мусульманську країну, - експерт...

Автокефалія Української Церкви може перетворити Росію на мусульманську країну, - експерт

24.04.2018, 11:40
Автокефалія Української Церкви може перетворити Росію на мусульманську країну, - експерт - фото 1
Отримання Україною церковної автокефалії може позбавити Російську Православну Церкву звання найбільшої у світі, а саму Росію перетворити на переважно мусульманську країну.

Отримання Україною церковної автокефалії може позбавити Російську Православну Церкву звання найбільшої у світі, а саму Росію перетворити на переважно мусульманську країну.

Про це заявила політичний експерт Олена Яхно у програмі "Ехо України" на "Прямому", відповідаючи на запитання, чи буде Росія перешкоджати Україні отримати автокефалію.

"Росія, звичайно ж, спробує всіляко перешкоджати цьому процесу. І не тільки тому, що Росія втрачає свій контроль в значній мірі, але і тому що, в принципі, прагнення здобути автокефалію - це ознака зрілості самого суспільства і самої держави. І я думаю, що Росія чудово розуміє, що якщо Україна отримає свою автокефалію, то це може спричинити до того, що якась частина священиків з Московського Патріархату, якщо вони будуть бачити канонічну Церкву, вони зможуть спокійно перейти... Парафій вже багато втратила Церква Московського Патріархату", - заявила Яхно.

Це, за її словами, може привести до того, що Україна може виявитися на першому місці за кількістю парафій, а РПЦ опинитись на третьому-четвертому, з урахуванням кількості православних парафій в Румунії, Болгарії.

"Чому Росія так комплексує з приводу Анни Київської або Анни Руської, чому ці пам'ятники Володимиру виникають? Тому що виявиться, що Росія тоді повинна займатися своєю власною ідентичністю, де виявиться, що ні православні, а, наприклад, мусульмани можуть становити або повністю рівноцінну частину, або навіть більшу. І це ставить під сумнів цю формулу, на якій спекулює влада російська: самодержавство, православ'я", - зазначила Яхно.

На її думку, це змусить Росію займатися власною ідентичністю.

"Звичайно, мені здається, що цього дуже побоюються. Тому всіляко перешкодитимуть тому, щоб Україна створювала свою автокефалію", - підсумувала Яхно.