• Головна
  • Новини
  • «У питанні про автокефалію української Православної Церкви богослов’я немає – є тільки політика», - Віктор Єленський...

«У питанні про автокефалію української Православної Церкви богослов’я немає – є тільки політика», - Віктор Єленський

12.04.2018, 09:49
«У питанні про автокефалію української Православної Церкви богослов’я немає – є тільки політика», - Віктор Єленський - фото 1
Єдина «провина» Української Православної Церкви Київського Патріархату в тому, що вона вийшла з-під впливу Москви. Це зазначив народний депутат України Віктор Єленський в ефірі проекту «Гра Z вогнем» на телеканалі ZIK.

Єдина «провина» Української Православної Церкви Київського Патріархату в тому, що вона вийшла з-під впливу Москви. Це зазначив народний депутат України Віктор Єленський в ефірі проекту «Гра Z вогнем» на телеканалі ZIK.

Єленський.png

«Правила Православної Церкви та наука про Церкву говорить про те, що якщо на території країни, де більшість складають православні, створено державу, то православні в цій країні мають право на автокефальну Церкву, тобто незалежну від інших центрів.

І коли серби і хорвати стали державною нацією, то вони звернулися до Константинопольського Патріарха, і він надав їм автокефалію», – нагадав Віктор Єленський.

На думку депутата, коли представники Московського Патріархату переконують, що в Україні є єдина помісна Православна Церква, то це абсолютна неправда.

Натомість є Церква, яка перебуває під омофором Московського Патріархату, і є Українська Православна Церква Київського Патріархату, «провина»  якої в тому, що вона вийшла з-під впливу Москви.

«Багато вірян не розуміють, чому маленька албанська чи чеська Церкви мають автокефалію, а велика українська – ні.

І коли Україна здобула незалежність, то Патріарх Філарет звернувся до Москви з проханням надати Українській Церкві автокефалію, у відповідь на що його позбавили всіх ступенів священства. Натомість, Патріарх Кирил сказав щиро: «Київ для нас, росіян,  це – Константинополь і Єрусалим… Тому ми їх нікуди не відпустимо».  Ось це вся історія з автокефалією української Православної Церкви. Можна говорити про догмати, про канони, але,  як сказав один богослов:  «У питанні про автокефалію і в 19,  і в 20 столітті богослов’я немає – є тільки політика»», – констатував Віктор Єленський.