• Головна
  • Новини
  • Польському священику заборонили в'їзд в Україну (оновлено)...

Польському священику заборонили в'їзд в Україну (оновлено)

19.03.2018, 10:57
Польському священику заборонили в'їзд в Україну (оновлено) - фото 1
Польському священику Римо-Католицької Церкви Вєславу Пенському, який майже 20 років служив на території України, заборонили в'їзд у нашу державу. Підставою для заборони в’їзду стали його регулярні антиукраїнські висловлювання.

Польському священику Римо-Католицької Церкви Вєславу Пенському, який майже 20 років служив на території України, заборонили в'їзд у нашу державу. Про це повідомляють джерела “Релігійної правди” в Державній прикордонній службі України. Підставою для заборони в’їзду стали його регулярні антиукраїнські висловлювання.

Як вдалося з'ясувати РІСУ, ця заборона діятиме впродовж 3-х років.

Священик Вєслав Пенський (ks. Wieslaw Peski SAC) проводив богослужбову діяльність у парафії “Христа Царя Всесвіту” Римо-Католицької Церкви у Києві в період з 1999 по вересень 2017 року. Є монахом ордену “Паллотинів” (Товариство Католицького Апостольства – “РП”).

У вересні 2017 року священика перевели до Польщі, після він кілька разів відвідував Україну. У лютому він став персоною нон-грата.

У розпорядження “Релігійної правди” потрапили експертні висновки щодо висловлювань настоятеля парафії Христа-Царя Всесвіту у Києві Отця Вєслава Пенського. Свої заключення зробили незалежні експерти вищих навчальних закладів.

“Так, громадянин Польщі, настоятель парафії Христа-Царя Всесвіту у Києві, отець Вєслав Пенські на телебаченні «Полонія» в США, розповідаючи про сучасних поляків в Україні, зазначає, що вони тут почуваються в небезпеці і їх сприймають як громадян третьої категорії”, – йдеться у висновку одного з експертів з посиланням на відео.

В іншому своєму виступі, о. Вєслав, як йдеться у заключенні, відзначає, що в деяких українських посібниках містяться заклики до знищення поляків за етнічною ознакою.

“Ці висловлювання є порушенням статті 161 Кримінального Кодексу України «Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань» де зазначається про відповідальність за умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності”, – резюмує спеціаліст.

Проаналізували експерти і вислови священика про Революцію Гідності.

“Вєслав Пенський також досить зневажливо висловлювався про Революцію Гідності, говорячи, що Майдан – проплачений з обох боків. Тобто, і ті, що були за Януковича – проплачені, і народ на Майдані отримував погодинну оплату.

“З боку влади – це майже всі, з боку опозиції, думаю, що половина людей отримує гроші за свою боротьбу на Майдані, – пише один з експертів. – Священик критикує українську владу, говорячи про те, що вона фальшує історію польсько-українських взаємовідносин, принижує українську конституцію”.

У висновку двох експертів йдеться, що “о. Вєслав Пенський досить часто у своїх промовах допускає не толерантні, антиукраїнські висловлювання, що посилюють ксенофобські настрої і негативно впливають на україно-польскі відносини”. Спеціалісти рекомендують відповідним державних органам обмежити перебування на території України о. Вєслава Пенського.