• Головна
  • Новини
  • «Там можуть сказати про ДНР - «наші», а про Порошенка – «карателі», - запорізький священик Ігор Савва про настрої в єпархії...

«Там можуть сказати про ДНР - «наші», а про Порошенка – «карателі», - запорізький священик Ігор Савва про настрої в єпархії

15.03.2018, 13:18
«Там можуть сказати про ДНР - «наші», а про Порошенка – «карателі», - запорізький священик Ігор Савва про настрої в єпархії - фото 1
Серед більшості кліриків Запорізької єпархії УПЦ (МП) панують проросійські насторої. Людина з іншими поглядами у цьому середовищі не зможе прижитися.

Серед більшості кліриків Запорізької єпархії УПЦ (МП) панують проросійські насторої. Людина з іншими поглядами у цьому середовищі не зможе прижитися.

Таку думку у інтерв’ю виданню "061.ua" висловив запорізький священик Ігор Савва, якого позбавили парафії за те, що він молитвся за українське військо.

«У священичому середовищі ... можуть сказати в звичайній розмові про ЛНР, ДНР - "наші", а про Порошенка - "карателі". Абсолютно російські формулювання. Це звичайна справа. Тому, коли людина має інший погляд, вона стає ізгоєм в Церкві. Так вийшло з отцем Анатолієм, так вийшло і зі мною», - заявив він.

За словами о. Ігоря, на людей з проукраїнськими поглядами у єпархії стали косо дивитися ще до Помаранчевої революції.

«Дуже багато залежить від архиєрея. Я на своєму віку пережив трьох. У 2004 теж страшне творилося в Церкві, почали всіх змушувати за Януковича голосувати. Але тоді було більш спокійно. Ми існували в своїй парафії, не особливо нас цим ізгойством діставали - ми 19 років на цій парафії. А зараз все набагато жорсткіше: витягують на світло всіх нас з нашими переконаннями, кивають на нас пальцем, ганьблять на зборах. І тому це стає нестерпно. Отець Анатолій прослужив 3 роки, якщо не помиляюся, і вже не витримав. Я служу 24 роки - і тільки зараз не витримав, - пояснив о. Ігор

На його думку, ситуація у єпархії різко загострилась у 2004 році.

Я пам'ятаю момент, коли почалася якась смута між священиками. Одні щиро сприйняли те, що вони на боці Януковича, інші якось боязко сприйняли ( "а треба воно нам, не треба ..."), велика частина таких пасивних. А буквально пару чоловік сприйняли зі здивуванням і в паніці. Пам'ятаю, я по-дружньому поскаржився одному священикові (я не звик, що могли так розділитися, немов громадянська війна в Церкві). Я висловив йому думку, що ми ж займаємося іншою справою, у нас же є якийсь базис - ми говоримо про Христа, ми його послідовники, у нас є Євангеліє, у нас є такий величезний загальний пласт, що, може бути, наші відмінності політичні не повинні все наше життя розділити. Ну, вірите ви в Януковича, я буду вірити в зміни, але у нас є і щось спільне. Я пам'ятаю, що конкретні священики в подиві сприймали мої слова: вони йшли, намагалися не розмовляти на ці теми», - пригадує священнослужитель.

Як вже писала РІСУ, 11 березня священика УПЦ (МП) Ігоря Савву позбавили парафії в Запоріжжі та вигнали з храму через його проукраїнську позицію: він відкрито молився за українських військових та не згадував у молитві Патріарха Кирила (Гундяєва). Парафіяни підтримали свого душпастиря, якого знають багато років, і готові разом з ним перейти до іншого приміщення.