• Головна
  • Новини
  • Суд окупованого Сімферополя продовжив арешт фігурантам «справи Хізб ут-Тахрір»...

Суд окупованого Сімферополя продовжив арешт фігурантам «справи Хізб ут-Тахрір»

06.03.2018, 09:40
Підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя продовжив арешт трьом фігурантам бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» до 9 червня.

Підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя продовжив арешт трьом фігурантам бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» до 9 червня. Про це повідомляє «Крим.реалії» з посиланням на адвоката Айдера Азаматова.

Арешт продовжили Ернесу Аметову, Серверу Зекир’яєву і Тимуру Ібрагімову.

«Запобіжний захід продовжили до 9 червня. Вважаємо, що цей запобіжний захід є необґрунтованим і надмірно жорстоким в даній ситуації. Ми обов’язково будемо подавати апеляційну скаргу», – сказав Азаматов.

Міністерство закордонних справ України вже засудило рішення підконтрольного Росії суду.

«Засуджуємо свавілля окупаційних судів. Факти дискримінації кримських татар й інші злочини Росії передамо до міжнародних судів», – наголосила речниця МЗС України Мар’яна Беца.

Як відомо, 12 жовтня 2017 року Аметова, Зекир’яєва та Ібрагімова арештували російські силовики в окупованому Криму. Їх звинувачують в участі в організації «Хізб ут-Тахрір», яка заборонена в Росії та на окупованому півострові.

4 грудня 2017 року в окупованому Сімферополі на виїзному засіданні Ростовський окружний військовий суд РФ продовжив арешт шістьох фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» Мусліму Алієву, Еміру-Усеїну Куку, Вадиму Сіруку, Енверу Бекірову, Рефату Алімову та Арсену Джеппарова до 27 травня 2018 року.

Верховний суд РФ заборонив «Хізб ут-Тахрір» у 2003 році, включивши організацію до списку 15 об’єднань, названих «терористичними».

Перших чотирьох обвинувачених в ялтинській «справі Хізб ут-Тахрір» заарештували 11 лютого 2016 року. Серед них – член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку, алуштинець Муслім Алієв і житель села Краснокам’янка Енвер Бекіров, які працювали будівельниками, а також торговець квітами з Ялти Вадим Сірук.

Інші два фігуранти «справи» Арсен Джеппаров і Рефат Алімов знаходяться під вартою після того, як їх заарештували в Краснокам’янці 18 квітня 2016 року.

Захисники заарештованих і засуджених у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою.