• Головна
  • Новини
  • Митрополит УПЦ (МП) освятив місце будівництва храму військової частини в окупованій Феодосії...

Митрополит УПЦ (МП) освятив місце будівництва храму військової частини в окупованій Феодосії

05.03.2018, 10:00

У Феодосії (АР Крим) в розташуванні 171-го окремого десантно-штурмового батальйону (окупаційний контингент ЗС РФ) під проводом митрополита Феодосійського і Керченського (УПЦ (МП)) Платона відбулася урочиста церемонія освячення закладного каменя на місці майбутнього будівництва храму-каплиці на честь святого пророка Іллі, якого у Росії проголошено небесним покровителем Повітряно-десантних військ.

У Феодосії (АР Крим) в розташуванні 171-го окремого десантно-штурмового батальйону (окупаційний контингент ЗС РФ) під проводом митрополита Феодосійського і Керченського (УПЦ (МП)) Платона відбулася урочиста церемонія освячення закладного каменя на місці майбутнього будівництва храму-каплиці на честь святого пророка Іллі, якого у Росії проголошено небесним покровителем Повітряно-десантних військ. Про це повідомляє Prisoned Crimea.

«Велика справа – збудувати святилище для очищення духу. Це завжди було на Русі Великій. Ми збираємо по крихтах наші давні традиції. Я хочу, щоб ви знали – місце тут святе буде. Будь-хто з вас без примусу зможе прийти сюди і помолитися за себе, за своїх товаришів. Усією душею поручаю вас під захист святого пророка Божого Іллі, на честь якого тут буде освячено каплицю», – промовив митрополит до службовців окупаційних військ.

Як зазначив заступник керівника відділу Феодосійської єпархії УПЦ (МП) з праці з військовослужбовцями о. Симеон (Зайцев), зведення храму є справою не одного року: «Храм будується і військовими, і мирськими людьми. Це справа всіх мешканців Феодосії. Збір пожертв на будівництво храму для десантників Криму ведеться у соціальній мережі ВКонтакте. Там є всі контакти, розрахункові рахунки». Також він додав, що сам закладний камінь також виготовлений феодосійськими добровольцями власним коштом. «Після церемонії освячення закладного каменя кожний вже може підійти, помолитися, перехреститися. Плануємо тимчасову споруду тут зробити. Можливо, хтось з феодосійців зможе допомогти чи вагончиком будівельним, чи наметом великим, щоб організувати тимчасову молитовну залу», – сказав він.

За словами історика Андрія Бобкова, присутнього на церемонії освячення закладного каменя, храм буде точною копією каплиці на честь святого Іллі, яка раніше стояла на мисі святого Іллі: «Це був водночас і храм, і маяк. До 1783 року він був вже зруйнований, а в 1816 році відновлений міським головою Іваном Тамарою. У 1916 році храм занепав, зруйнувався, і за часів радянської влади його вже ніхто не відновлював. Але близько п'яти років тому виникла ініціативна група з відновлення цієї пам'ятки. А у зв'язку з тим, що пророк Ілля таки є покровителем ПДВ, було вирішено відновлювати храм на території військової частини».