• Головна
  • Новини
  • Між Путіним та Патріархом Кирилом виникли розбіжності через Україну – аналітик...

Між Путіним та Патріархом Кирилом виникли розбіжності через Україну – аналітик

05.01.2018, 09:04
Між Путіним та Патріархом Кирилом виникли розбіжності через Україну – аналітик - фото 1
У Кремлі ходять чутки про заміну патріарха Кирила. Чимало аналітиків у це не вірять, наголошуючи, що між Путіним і Патріархом Кирилом – повне порозуміння.

Через конфлікт в Україні між президентом Росії Володимиром Путіним та Главою Російської Православної Церкви Патріархом Кирилом "намітились розбіжності". Таку думку висловив дослідник Московського центру Carnegie Андрій Перцев. Про це інформує Голос Америки.

Путін_і_Кирил.jpg

"Давно відомо, що стосунки президента та Патріарха стали напруженими після початку української кризи та конфлікту на Донбасі. Для Володимира Путіна підтримка Церкви, яка могла критикувати владу в Україні, була б значним пропагандистським інструментом і мала підтримати російську державу. Для Патріарха ж та РПЦ були важливими гарні стосунки з українською владою – на території України працює Українська Православна Церква Московського Патріархату", - вважає аналітик.

Він відзначив, що Путін хотів би бачити ще більше критики до України з боку Російської Православної Церкви.

Перцев пригадав, що під час виступу на Архієрейському Соборі РПЦ в грудні, Путін наголошував на ролі Церкви як охоронця "стабільності та єдності" держави.

"Тези відповідного виступу Патріарха Кирила виглядали запереченням промови президента. Патріарх розкритикував вплив держави на Церкву, причому критика торкнулася і царської Росії", - відзначив Перцев.

 "Через втручання держави не існувало прямого діалогу Церкви з суспільством", - наголосив Кирил, і навів у приклад ситуацію в дореволюційній Росії.

За словами дослідника, в Росії зараз ходять чутки що "в Кремлі мріють замінити норовливого Патріарха на людину з більш державницькими поглядами".

"Наприклад, єпископа Тихона (Шевкунова), якого багато хто вважає духівником Путіна", - зазначає аналітик, при цьому правдивість чуток, на його думку, сумнівна.

На думку дослідника, у відносинах між президентом Росії та РПЦ очікується загострення суперечностей. "Програмна промова президента перед архиєреями напередодні президентської компанії тільки загострить протиріччя..

Промова президента свідчить, що в Кремлі бачать ситуацію в суспільстві загалом і в РПЦ зокрема, в спотвореному світлі", - зазначив Перцев.

Додамо, що чимало аналітиків у це не вірять, наголошуючи, що між Путіним і Патріархом Кирилом – повне порозуміння.