• Головна
  • Новини
  • Без Української Церкви Росія стане Московією, - Мирослав Маринович про заяву Патріарха РПЦ...

Без Української Церкви Росія стане Московією, - Мирослав Маринович про заяву Патріарха РПЦ

23.11.2016, 11:50
Без Української Церкви Росія стане Московією, - Мирослав Маринович про заяву Патріарха РПЦ - фото 1
Якщо Патріарх Кирило не втримає Українську Православну Церкву, то Росія перетвориться на Московію. Таку думку Gazeta.ua висловив Мирослав Маринович, віце-ректор Українського католицького університету у Львові.

DSC_0031.jpg-ssss.jpgЯкщо патріарх Кирило не втримає Українську Православну Церкву, то Росія перетвориться на Московію. Таку думку Gazeta.ua висловив Мирослав Маринович, віце-ректор Українського католицького університету у Львові.

"Імперська конструкція Росії тримається лиш на тому, що Київ - це епіцентр її походження і мусить бути приналежний до Росії. Інакше вона висітиме у повітрі, стане улусом казанського ханства. Москва не може допустити, щоб Київ став незалежним в церковному розумінні. Оці всі заклики Кремля, що вони не дозволять цього, стають смішні. Нікому не вдавалося зупинити хід історії. А ходом історії є піднесення столиці України і новітній занепад Москви. Все стає на свої місця", - сказав він.

Християнський Київ буде і надалі відроджуватися та відновлювати свою потужність, переконаний віце-ректор УКУ.

"Врешті-решт Константинополь визнає автокефалію Української Церкви. Поки що остерігається це робити. Ситуація в Україні перехідна. Українська Православна Церква переживає великі драматичні зміни і вони ще не завершилися. Процеси будуть тривати надалі в середині Української Православної Церкви Київського Патріархату, Греко-Католицької Церкви, але буде поступово нарощуватись єдність історичної Київської Церкви. Якого вигляду вона набуде, важко уявити, але до цього йде. Завжди будуть присутні дві тенденції: хтось заявлятиме про свою монополію, інша Церква намагатиметься перетягувати на себе ковдру. З іншого боку будуть нарощуватися дух єдності, бо він присутній серед людей. Люди давнього Києва не хотіли ворожнечі, бо стомилися. Ті, хто зараз захоплений Московщиною, будуть відходити з історичної арени", - зазначив Мирослав Маринович.

Українська влада має чітко заявити, що вона не лише не проти автокефалії Української Православної Церкви, а вона за цю ідею. Це не буде розцінюватися, як втручання у справи Церкви, вважає правозахисник.

"Єдину Помісну Церкву можуть створити як за п'ять років, так і за 50 років. Все залежить від вірян", - підкреслив Маринович.

Нагадаємо, у понеділок, 21 листопада, Патріарх Кирил на урочистому акті в храмі Христа Спасителя з нагоди свого 70-річчя заявив, що Російська Православна Церква (РПЦ) ніколи не погодиться на незалежність Української Церкви від Московського Патріархату.