• Головна
  • Новини
  • Патріарх Філарет закликав Митрополита Онуфрія посприяти звільненню заручників на Донбасі та в Криму...

Патріарх Філарет закликав Митрополита Онуфрія посприяти звільненню заручників на Донбасі та в Криму

19.11.2016, 20:43
Патріарх Філарет закликав Митрополита Онуфрія посприяти звільненню заручників на Донбасі та в Криму - фото 1
Як наголошує Патріарх Філарет, в окупованому Криму, так і у захоплених районах Донбасу очолювана Митрополитом Онуфрієм Церква є однією, яка має можливість безперешкодної діяльності та перебуває в контакті з владою де-факто і може впливати на неї.

Філарет.jpgПатріарх Філарет 18 листопада звернувся до Предстоятеля УПЦ (МП) Митрополита Онуфрія із заликом: «Зробіть все для того, щоби утримувані в нелюдських умовах українські полонені, заручники та політв’язні були звільнені та повернулися до своїх родин».

Як наголошує Патріарх Філарет, в окупованому Криму, так і у захоплених районах Донбасу очолювана Митрополитом Онуфрієм Церква  є однією, яка має можливість безперешкодної діяльності та перебуває в контакті з владою де-факто і може впливати на неї.

Текст звернення               

Як відомо, терористичними угрупованнями, що діють в окремих районах Донецької та Луганської областей, а також російською владою, що здійснила окупацію території Автономної Республіки Крим, у полоні, у якості заручників та як політичні в’язні утримуються багато громадян України. Щодо них часто порушуються елементарні права, гарантовані міжнародними угодами в подібних випадках, здійснюються катування аж до нанесення непоправної шкоди здоров’ю, чиняться знущання, приниження людської гідності. З багатьма з них повністю відсутній контакт, що додатково перешкоджає наданню їм допомоги.

Відповідно до Мінських угод всі полонені, заручники та політичні в’язні повинні бути звільнені. Однак ані Росія, ані кремлівські колаборанти на Донбасі не виконують належним чином цих домовленостей, досі беззаконно і в умовах важких страждань утримуючи велику кількість громадян України.

Відомо, що як в окупованому Криму, так і у захоплених районах Донбасу очолювана Вами Церква є однією, яка має можливість безперешкодної діяльності та перебуває в контакті з владою де-факто і може впливати на неї.

На останній зустрічі Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, яка відбулася у Краматорську, було висловлену ініціативу, яка знайшла свою підтримку серед членів Ради: звернутися до Церкви, яку Ви очолюєте, із закликом усіма можливими способами сприяти звільненню полонених, заручників та політичних в’язнів, утримуваних терористами та російською окупаційною владою, а до того, як це станеться – зробити все можливе для полегшення їхнього становища.

Приєднуючись до цього заклику та підтримуючи його, прошу Вас, в ім’я Господа нашого Ісуса Христа, який заповідав бути милосердними, відвідувати ув’язнених, заступатися за немічних, протистояти неправді – зробіть все для того, щоби утримувані в нелюдських умовах українські полонені, заручники та політв’язні були звільнені та повернулися до своїх родин.

Серцевидець Бог знає, що є у Ваших та очолюваної Вами Церкви силах і можливостях. Тому бажаю, щоби не почули ви осуд від Господа, який каже: «…Голодував Я, і ви не дали Мені їсти; спраглим був, і ви не напоїли Мене; був подорожнім, і не прийняли Мене; був нагим, і не зодягли Мене; недужим і у в’язниці, і не відвідали Мене» (Мф. 25: 42-43), але щоб отримали благословення як ті, хто виконав заповідь милосердя до ближнього.Нехай Бог допоможе Вам у добрій справі!

З любов’ю у Христі –

ФІЛАРЕТ,
Патріарх Київський
і всієї Руси-України

18.11.2016 р.